Varmt välkommen till Frilandet! Här kan du själv plocka Slottsträdgårdens egenodlade grönsaker, blommor, kryddväxter med mera. Eller varför inte bara strosa omkring och njuta av det prunkande utbudet? Nedan ser du vad som är aktuellt just nu. Listan uppdateras löpande med nytt innehåll beroende på var i säsongen vi är.

fedit

Mars

Nu påbörjas arbetet inför inför säsongen med att vi lusläser frökataloger och dra upp riktlinjer över hur grönsaks- och blomsterlanden skulle se ut. När fröerna kommer hem börjar vi så smått med att förkultivera grönsaker och blommor som Jätteverbena, Sommarljus och Rudbeckia.

April

De första småplantorna skolas om. Fortfarande är det mängder av sommarblommor som står på tur att sås som t ex eterneller, gräs och rävsvansar. Nu är det också hög tid att förbereda jorden ute på frilandet. Varje år brukar vi få hem ca 30 ton hästgödsel som vi sprider ut på åkrarna.

Maj

När jorden torkar upp i början av maj, börjar vi sätta ut grönsaker som lök, sallat och purjo i grönsakslanden.

Juni

Nu ägnar vi mycket tid åt att direktså och plantera ut alla förkultiverade växter ute på blomfälten.

Juli

Nu växer ogräset i en allt snabbare takt och mycket arbete läggs på ogräsrensning och dagligt underhåll av fälten. Nu börjar de första grödorna också att spira! Zinnia och Lejongap sprider sina underbara färger i gångarnas bruna mylla och sallaten, den smakar helt underbart!

Augusti

Augusti är månaden vi alla väntat på! Nu får vi betalt för allt slit genom att grönsakslandet bjuder på mogna, saftiga grönsaker och blomsterängarna på en explosiv blomning! I luften ligger en doft av jord och sommarblommor! Nu finns det massor att skörda och fälten fylls med skördeglada besökare.

September – Oktober

Frilandet håller öppet fram tills den första frosten kommer.