Våren sätter fart & smak

”Än en liten solskensbön:
Vide liten bli så grön.”

(Ur ”Sov du lilla vide ung”, av författaren Zacharias Topelius –1869.)

Vårsäsongen är här. Vi lyssnar till marskatter när ljuset vänder åter. Ler mot blek sol som värmer i skydd av friska vårvindar. I köket botaniserar vi fortfarande bland rotfrukter, en och annan selleristjälk, paprika och broccoli. Det ryktas om ramslökens snara intåg. Och så slungar vi det mest svenska som finns, potatisen som för övrigt härstammar från Peru.

Alla våra rätter är tillagade av regionala ekologiska råvaror, i möjligaste mån. Anrättningarna präglas året runt av säsongens råvaror och vi prioriterar ingredienser i följande ordning; 1. Svenskt krav/eko. 2. Europeiskt krav/eko. 3. Så lite som möjligt från övriga världen – här rör det sig ofta om olika smaksättare/kryddor.

Målsättningen är en spännande matupplevelse som innehåller det lilla extra. Beställ ett gott glas vin eller en läskande öl till maten.

I lunchbuffén ingår:
Minst 3 varmrätter
Minst 3 tillagade sallader
Soppa
Frukt och bröd
Mineralvatten, kaffe/te
Pris 165:- per person
Dagens soppa 115:- inklusive blandad sallad med dressing, smör & bröd, mineralvatten och kaffe/te

Smörgåsar och bakverk
Trädgårdscaféet serverar ett urval av matiga smörgåsar veckans alla dagar.
Smörgåsar 59–98:-

Helger serveras dessa go´saker

Under helgen erbjuder vi normalt en vegetarisk soppa, och en gryta samt vegetariska smörgåsar. Dessutom hembakade bakverk. Ingen vegetarisk lunchbuffé serveras på helger (lördag och söndag samt röda helgdagar och vissa ”klämdagar”.)
På helger kan vi inte ta bordsreservationer senare än 11.30.

Har du matallergi?
Vi strävar efter att dagligen servera några rätter fria från nötter, mjölk, gluten och ägg. Är du mycket känslig bör du vara medveten om att det kan finnas spår av dessa ämnen eftersom de hanteras dagligen i köket. Vi använder vanligtvis kryddor som chili och paprika, olika typer av lök, selleri, ingefära, tomat, citrus, stenfrukter, olika sorter av curry och baljväxter.

Öppettider:

Alla dagar: 11.00–16.30
Vegetarisk lunchbuffé serveras helgfri vardag,  11.30–14.15.


Vi sätter säkerheten främst

Välkommen – under coronapandemin gäller en rad säkerhetsåtgärder; Plexiglasskivor omgärdar maten. Kontantfri miljö. Speciellt kösystem med handtvätt. Noggrann spritning av händerna krävs innan entré till bufféområdet, där max 6 personer får vistas samtidigt. Max 4 personer vid samma bord oavsett om ni tillhör samma sällskap. Kontakta cafépersonal så hjälper de er att hitta bord.
Röda markeringar i golvet – 1,5 m – synliggör avstånd. Cafépersonal bär gula västar för snabbt bistånd.
Bordsreservation möjlig – men inte efter kl 11.30 på helger.

”Uppdaterar oss dagligen”

Trädgårdscaféet arbetar löpande med livsmedelshygien. Enligt Livsmedelsverket tyder ingenting på att covid-19, coronavirus, sprids till människor via livsmedel.
Vi har genomfört intern riskbedömning och håller oss uppdaterade dagligen. Medarbetarna följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten. Är extra noga med handhygien och stannar hemma vid minsta sjukdomskänsla. Finns möjlighet att boka bord i avskildhet, fler än fyra personer vid flera bord.
Skicka bokningsförfrågan via hemsidan. Eller ring konferensavd; 08 655 28 94  Mail;  Konferens@rappne.se
Vänliga hälsningar – Peter Kothe, restaurangchef

Fyra kokböcker och en barnbok

Passa på när du har vägarna förbi och införskaffa någon av våra fyra kokböcker. Vegofesten är den senaste från 2019, Innan dess kom Vegetariskt (2015), Bakat (2015) och Slottsträdgården Ulriksdal – Grön mat och njutning från Trädgårdscaféet (2013). Böcker och recept som alla har författats av Katarina Nordgren i samarbete med våra professionella kockar och kökspersonal. Tomas Södergren har tagit fantastiska och inspirerande bilder. Kokböckerna  kostar mellan 145–225 kr. Här finns också en barnbok (6–9 år); Magiska skatter i vår trädgård, där Holmfridur Hardardottir tillsammans med Bosse Rappne besöker odlingslandet, skördar morötter  och smakar på go´saker i trädgårdscaféet. Pris 49 kr.

Läs mer om böckerna >>