Trädgårdskalender

MARS

Ljuset är tillbaka, dagarna blir längre och våren smyger sig på. Mars ­­- månaden som vädermässigt delar (trädgårds)landet – är spännande med vårdagjämning (20:e) och gott om trädgårdsråd i allehanda kanaler, trots corona. Åtminstone vi som bor söderut kan börja påta i rabatten. Trädgårdskalendern har krattat ihop en hink med professionella råd för månaden.

Dags för försådd
Många fröer går att så, men läs förutsättningarna på fröpåsen noga. Följ råden för att slippa långa gängliga plantor som bryts av. De flesta frön sås 0,5–1 cm under jord. De som är ljusgroende ska inte täckas alls. Placera frösådden i ett hobbyväxthus eller dra en plastpåse över den och stötta med blompinnar. När de första bladen syns tar du bort locket eller plasten så fukten inte bildar gråmögel.

Täck känsliga växter
Solen känns varm – men se upp. Solen utgör så här års den största faran för växterna. Kombination av värmande sol och kalla nätter kan vara förrädisk. De flesta växterna överlever stora temperaturväxlingar. Men nyplanterad tuja, buxbom och lagerhägg till exempel kan drabbas av frystorka. Skydda känsliga växter ­- täck med säckväv eller dubbla lager fiberduk.

Njut av första vårlökarna – fotografera?
Vintergäck och snödroppar spirar. Mycket snö? Hjälp blommorna försiktigt på vägen. Snart kommer krokus, våriris, balkansippor, vårstjärnor och scilla liksom de första tulpanerna. Funderar du på att sätta nya lökar i höst? Fotografera rabatten, så kommer du ihåg vad den innehöll. Eventuella vårlökar i kruka som drivits inomhus kan grävas ner när tjälen gått ur jorden.

Städa rabatter, men varsamt
Var inte för snabb med att röja rabatten utan låt gärna växtmaterial ligga kvar. Ris och löv skyddar perenner både mot kalla nätter och stark vårsol. Först när perennerna är på väg upp är det dags att klippa bort det vissna. Var försiktig så du inte skadar spirande knoppar i jordytan.

Förbered gräsmattan
Kan vara tid att räfsa bort fjolårets löv, kvistar och skräp samt eventuellt snömögel. Om skottkärran, med lite last i, inte längre lämnar spår i gräsmattan är det dags. Kom ihåg att den består av tusentals individuella strån som i sin tur består av två delar – en ovan jord och en under. Ett vanligt fel är att klippa gräset alldeles för kort (aldrig kortare 4-5 cm) vilket leder till klent rotsystem och svaga gräsmatteindivider. Då mossan kan ta över. Låt gräset växa lite extra, men det börjar inte växa förrän vid 6 plusgrader eller mer.

Ska du gödsla – använd hönsgödsel när det regnar. Det tar närmare 3 veckor innan det syns på gräsmattan så ha tålamod. Vattna om det behövs. Har gräsmattan kala fläckar rugga upp jorden och så nytt gräs när det blivit varmare. Använd inte kemiska medel. Låt klippt gräs ligga kvar så frigörs näringsämnena. Robotgräsklippare som klipper lite i taget är bra.

Ta in grenar och låt dem blomma
Driv fruktträdsgrenar i blom inomhus. Enklast är körsbär och äpple. Forsythia, pil och hästkastanj brukar också gå bra och varför inte en syrén? Ett vasst snitt i grenen och ställ den i en hink varmt vatten. Duscha ofta till de slår ut, ge dem ett nytt snitt och placera i en vas.

Beskär äpple- och päronträd
Beskar du inte äpple- och päronträd under JAS-perioden är det dags för årlig beskärning. Unga äppelträd mår bra av årlig beskärning, medan gamla träd och prydnadsträd inte behöver beskäras så hårt. Alltför hård beskärning kan leda till onödigt många vattenskott. Päronträd beskärs också, men mer sparsamt.

Föryngringsbeskär buskar
Prydnads- och bärbuskar kan föryngringsbeskäras liksom en del häckar. Görs bäst i mars-april, innan saven stiger. Många växter mår bra av att glesas ut för att ge kraft och utrymme åt nya skott. Hit hör röd- och svartvinbärsbuske, korallkornell, snöbär, schersmin och buskrosor. Ta bort hallon- och björnbärsskott som gav bär förra sommaren, om det inte redan är gjort.

Vissa växter kan du med fördel skära ner totalt med några års mellanrum för att få ny kraft och spänst. Till exempel, rosenspirea, ölandstok, berberis, snöbär och vresrosor.

Håll ett öga på vårpigga mördarsniglar
De finns redan där i slutet av mars. Ju tidigare du håller efter mördarsniglarna desto färre blir de.

Ställ ut en prydlig vårkruka
En kruka vid grind eller entré är alltid trevligt. Flera frosttåliga växter kan planteras i vårkrukan; penséer är mest populärt, men komplettera med förgätmigej, tusensköna, narcisser och prydnadsgräs eller en kryddväxt som timjan och rosmarin.

Håll efter rotogräs
Om mars blir varm kan det mot slutet av månaden vara bra att hålla koll på rotogräs (flerårigt ogräs) i rabatterna. Ju snabbare du börjar rensa, desto enklare är det när ogräsen är späda och jorden fuktig och porös.

Ta hand om krukväxterna
Krukväxterna på fönsterbrädan ser ofta trötta ut så här års. Plantera om dem i större kruka om det är för trångt och ge dem lite gödning. En halv dos är lagom att börja med. Ställ de sedan så ljust som möjligt.

Väck pelargonen och ta sticklingar
Har du gamla pelargoner som övervintrat – klipp ner och ta sticklingar. Klipp av en 8–10 cm lång stjälk, snitta den med en vass kniv och sätt ner sticklingen i en kruka med jord. Sätt en plastpåse som ”miniväxthus”. Många andra krukväxter kan också förökas genom sticklingar.

Städa växthus, drivbänk eller inglasad balkong
Städa platser där du kan ha tidiga sådder. I växthus och drivbänkar eller den inglasade balkongen. De tidigaste sådderna kan göras redan i mitten av månaden om du har en ”frostvakt” i växthuset. Isolera med bubbelplast vid behov. En tunna vatten kan också fungera som värmesamlare, liksom golv av stenmaterial.

Städa fågelholkarna
Städa ut gamla fågelholkar. I mars kommer flera arter tillbaks för att bilda familj.

Förgro potatis
Dags att förgro sättpotatisar. Lägg dem på ett lager jord i en låda och ställ dem ljust och svalt. I källarfönstret till exempel.

Första vårlökarna är äntligen här.
Skydda en nyplanterad vintergrön häck (här är det idegran) mot vårsolen. Juteväv är allra bäst att använda.
Förodling av potatis ger ett försprång och du kan få färskpotatis redan till midsommar. Placera sättpotatisen i  jord i en mjölkförpackning och ställ i fönstret.

VINTERTID – VATTNA INTE IHJÄL KRUKVÄXTER

Krukväxter som dör vintertid vattnas nästan alltid ihjäl. När växterna lider av uppenbar ljusbrist faller blad av och grenarna slokar. Vi kompenserar det ofta med att vattna och vattna ännu mer. Fel! Läs det här så överlever dina krukväxter i vinter;

• Växter som säckar ihop vintertid lider helt enkelt av ljusbrist. Ljuset är växtens energikälla. Växter inomhus härstammar ofta från tropiska och subtropiska platser där det är varmt dygnet och året runt. Precis som hemma. Men det som skiljer oss från tropikerna vintertid är ljuset.

• Ljus är avgörande för växten som tar upp vatten och näring genom roten samt koldioxid via bladen. Sedan tillverkar den sockerlösning, stärkelse och celluosa. Ljuset driver den process som får växten att fungera.

En solig sommardag i Sverige är det omkring 100 000 lux utomhus under 12–16 timmar. Jämfört med en mulen vinterdag då det är 400 lux under 3–4 timmar. Växter behöver kring 1 000 lux för att fungera.

• Vintertid har växterna för lite batteri – precis som vi människor. De transpirerar, svettas och i december-januari blir det bladfall när växten transpirerar men saknar batteri för att kunna fylla på med vätska.

• För att överleva släpper växten blad. Det inleds längst ner vid stambasen, fortsätter upp längs stammen och ut på grenarna. Det är då vi ofta blir oroliga och vattnar extra för säkerhets skull.

• Finns två saker du nu bör göra.
1. Ställ växten så ljust som möjligt när den tappar blad.
2. Vattna rätt. 80 procent av krukväxter som dör i hemmiljö vattnas ihjäl, tio procent dör av sjukdom och tio procent glöms bort. Vattnar du för mycket blir jorden vattenmättad med syrebrist som följd

• Försök vattna krukväxten underifrån. Låt växten torka ut mellan vattningarna. Ställ den i en större ytterkruka som har ett lager grus i botten. Slå vatten på gruset och upp till innerkrukan där rötterna nu kan söka vatten. När rötterna inte når ny vätska finns vatten fortfarande kvar i gruset.

• Dessutom är det ofta varmt, med ett element under fönsterbrädet. Om vattnet i botten av ytterkrukan dunstar leder det till ett fuktigare och bättre mikroklimat runt växten. Vilket den definitivt mår bättre av.

• Mikroklimatet runt krukväxterna kan verka svårt att förstå. Men inomhus – med mycket tygmöbler, centralvärme och bra ventilation – är luftfuktigheten 30–40 procent. Att jämföra med naturen där luftfuktigheten ofta ligger kring 65–75 procent. Och ju torrare luft desto mer transpirerar växterna.

Pixabay

Vintertid häller vi ofta för mycket vatten på växterna. 80 procent av alla krukväxter som dör gör det av för MYCKET vatten.

FEBRUARI

Februari är här med snö och kyla inledningsvis. Trädgården befinner sig i vintervila. I  väntan på våren och ljuset är vi många som gärna vill börja påta. Vad ska man göra – och inte göra? Här är några februaritips.

• Planera för sådd
Botanisera i frökataloger. Börja planera för sådd när det ljusnar – omkring vecka 6. Införskaffa såjord, krukor och fröer. Gör rent dina gamla krukor. Förodla vissa grönsaker och växter; chilli, groddar, kronärtskocka, purjolök och selleri. Blommor som kan sås tidigt; begonia (frö),  chokladskära,  fröpelargon, heliotrop, jätteverbena, lejongap och penséer.

• Ha inte för bråttom – planera trädgården.
Undvik att fröså vissa växter för tidigt, även om det lockar. Risken är att plantorna blir långa och tunna. Planera i stället trädgården. Ofta enklare att se helheten när trädgården inte har full växtlighet. Vänta med att städa. Rensa ogräs vid barmark, men lämna kvistar och löv. De kan ligga kvar och skydda växterna.

• Låt eventuella knoppar vara.
Om knoppar börja sticka upp ur rabatten när vintern mildras. Låt dem vara – naturen sköter sig bäst själv.

• Skaka bort tung snö (om den dyker upp) från prydnadsbuskar och häckar.
Ta bort tung och blöt snö så grenar inte knäcks om den kommer.. Se till att det inte ligger stora mängder snö på växthustaket.

• Tveksamt att klippa fruktträd och gallra buskar.
Traditionen med beskärning på vintern uppkom när trädgårdsarbetarna inte hade jobb vintertid. Beskärs träd när vädret är fuktigt och kallt ska du vara medveten om att risken för spridning av svampsjukdomar är stor. Växter mår normalt bäst av att klippas ner på våren med sol och värme – innan savstigning o lövsprickning. När grenar klipps av öppnas sår som kan ta lång tid att läka och växa igen, därför bör man aldrig skära eller såga av grövre grenar än en femkronas storlek. Buskar som till exempel syren och schersmin kan gallras vart tredje år. Ta bort de äldsta grenarna hela vägen ner, såga eller klipp cirka 15 cm över marken strax ovanför ett ”öga” som kan bilda ett nytt skott. De brukar vara enkla att känna med fingrarna om du är osäker.

• Fortsätt mata fåglarna.
Småfåglar har fortfarande svårt att hitta mat. Ge dem frön, äpplen eller bröd. Hjälp dem att bygga fettreserv med talg, jordnötter, kokosfett eller smör (osaltat).

• Skydda träd och buskar från rådjur och gnagare.
Tryck till snö kring stammen på späda fruktträd och till exempel körsbärsbenved så möss och sorkar inte kan gnaga på stammen under eventuell snö. Se till att gnagskydd sitter ordentligt. Skydda rotsystemet på mer känsliga rosor och andra känsliga buskar.

• Var försiktig med gräsmattan.
Gräset är ömtåligt just nu. Undvik att gå för mycket på gräsmattan eller lägga stora snömängder på den. Fukt skadar gräs och ligger snön länge kan snömögel bildas, som kan döda gräset.

• Plantera om krukväxter.
Ljuset återvänder. Dags att plantera om vissa krukväxter. Skaka bort gammal torr jord, rengör krukorna, fyll på med ny blomsterjord och byt eventuellt till större kruka om växten vuxit mycket.

Dags att plantera om en del krukväxter. Glöm inte göra rent krukorn. Börja förodla vissa grönsaker och växter. Chilli, groddar, kronärtskocka, purjolök och selleri till exempel. Bland blommor kan begonior (frö) fröpelargon, jätteverbena, heliotrop, chokladskära, lejongap och penséer sås tidigt.

JANUARI

I januari är det glest med glädjeämnen i växtvärlden. Men att planera växtlighet och trädgård redan nu borgar för att det finns mycket att se fram emot.  Här är några av våra medarbetares professionella tips i väntan på ljusare tider.

 • Ställ växterna ljust – eller fixa extra belysning
Om växterna tappar blad, ställ de så ljust som möjligt eller skaffa extra belysning. Växten behöver både syre och vatten, men vattna inte för mycket och slå gärna bort överskottsvatten ur krukan.

• Höj luftfuktigheten
Ovanför element stiger värmen ofta upp i den springa som finns mellan fönster och fönsterbräda. Dåligt ljus i kombination med värme är inte bra för växterna. Täpp igen springan – med tejp t ex – för då stiger värmen istället utanför fönsterbrädan. Det innebär att varmluften möter kall luft från fönstret och kondenserar med högre luftfuktighet som följd. Ställ gärna växten i en större ytterkruka med grus i botten där vatten kan dunsta och generera ett fuktigare och bättre mikroklimat runt växten. Gör stor skillnad och påverkar inte klimatet i rummet.

• Gläds med tulpaner
Alla blir glada av tulpaner – det är universellt. Onekligen en färgglad favoritväxt i Sverige så här års. I början/mitten av januari är det premiär för självplock av tulpaner hos oss och 15 januari är det Tulpanens Dag. Tillsammans med azalean är tulpanen färgklicken i januari.

 • Vårda och bevara julväxterna
Ta hand om amaryllis, azalea, hyacint, julros och julstjärna. Nästan alla julblommor kan återanvändas under flera år. Det du faktiskt har betalat för är tiden det tar att odla lök eller julblomma.

• Studera, välj och beställ fröpåsar
Nu dyker säsongens frökataloger upp. Det våras i bakhuvudet åtminstone. Studera, välj och beställ när sortimentet är stort och brett. Rensa bland dina gamla fröpåsar – var beredd när ljuset återvänder i februari.

 • Titta till växter i vintervila
Håll ett öga på växterna i förråd, garage eller källare. Ge dem en skvätt vatten och kontrollera att de inte fått löss eller annan ohyra.

 Glöm inte täcka vintergröna växter
Täck vintergröna växter innan vårsolen börjar värma i slutet januari och början av februari.

 • Mata och räkna fåglar
Våren och födan är långt borta för fåglarna. Pytsa på med diverse sorter och var gärna med vid fågelräkningen som Sveriges Ornitologiska Förening anordnar sista helgen i januari.

 • Trampa till eventuell snö kring fruktträdets stam
Har det snöat? Tryck då till snön kring stammen på späda fruktträd så mus och sork inte kan tugga och festa på stammen. Se till att gnagskyddet sitter ordentligt.

• Plantera vitlök och krasse
Plantera vitlöksklyftor i kruka med sandjord. Snart dyker smakfulla gröna strån upp. Eller krasse på en bomullsbädd för smörgåspålägg och sallad.

 • Planera vårvintern
Håll ett öga på trädgårdspublikationer och tv-program. Skaffa idéer och inspiration inför vårbruket via böcker, tidningar och sajter. 

• Beställ större träd- och häckväxter
Är du redan bestämd och på jakt efter några större och speciella träd eller häckväxter. Kan vara dags att beställa för vårlik leverans.

 • Håll koll på redskapen
Använd gärna vintern till att gå igenom dina redskap och maskiner. 

Alla blir glada av tulpaner – det är universellt. I januari är självplock av tulpaner hos oss populärt.

Öka luftfuktigheten kring växterna på fönsterbrädan. Tvinga varmluften från elementet att ta en annan väg.

Amarylliscollage

Ta hand om dina julblommor. Så gott som alla julblommor kan användas året runt. Som amaryllis till exempel.

DECEMBER

December – nu vilar trädgården, men  kräver ändå visst underhåll. Vad passar då bättre än att summera året och planera för nästa säsong. Här är en handfull goda råd hur du kan handskas med trädgård och växtlighet.

 • Sätt upp skydd för gnagare
Rådjur, harar, kaniner och små gnagare ställer inte sällan till det i trädgården när de gnager på stammar och äter växter. Högt nätstaket håller rådjur borta men det finns andra metoder – illaluktande medel och elektroniska konstruktioner. Skydda unga träd med gnagskydd. Trampa till snön runt stammarna så smågnagare inte kan nå stammen under snötäcket.

 • Täck barmarken – skydda växter
Skydda växter och rötter vid långvarig barmark och rikligt med minusgrader. Bred ut vinterskyddsväv, granruskor, halm, torra löv eller täckbark över känsliga växter som behöver vinterskydd. Men först när marken frusit så du inte bäddar skönt för möss och sorkar.
Täck framför allt nyplanterade växter som inte hunnit rota sig ordentligt. Eventuell snö isolerar växterna mot den värsta kylan. Och tjälen går inte lika djupt om det ligger ett snötäcke på marken.

 • Borsta bort snö från buskar
Unga buskar och träd kan knäckas av tung blötsnö. Borsta därför bort snön efter varje rejält snöfall. Bind ihop ömtåliga buskar och barrväxter med en stödkäpp till en spets så kommer det inte snö in i busken och deformerar den. I snörika områden kan det vara värt att bygga ”snöburar” till ömtåliga växter – rododendron till exempel. Sätt ner eventuella stödkäppar nu eftersom de är svårt att få ner dem i frusen jord.

 •  Låt gräsmattan vara ifred
Gå inte i onödan på gräsmattan när det snöat. Den nertrampade snön försenar gräsets start på våren.

 •  Titta till övervintrande växter
Glöm inte bort växter som övervintrar i garage, källare och växthus. Titta till dem en gång i veckan, inte minst att temperaturen är rätt. Vattna vid behov – men övervattna inte. Gödsla inte. Ha eventuell extrabelysning tänd 12–15 timmar per dygn. Växter behöver också natt så använd en timer.

 • Vattna inte ihjäl krukväxterna
Så här års lider våra krukväxter av för lite ljus vilket ofta leder till att växterna slokar och att vi vattnar alleles för mycket. Se separata tips (här under).

 • Bind upp klätterväxter
Har du inte gjort det tidigare kan klätterväxter behöva bindas upp så de inte blåser sönder. En eventuell vinranka i växthuset bör beskäras före jul eftersom den börjar sava tidigt.

 • Förstärk julstämningen med julblommor
Sätt färg på julen med amaryllis, azalea, hyacint, julros, julstjärna och tazetter till exempel. Levande blommor förstärker julstämningen. Gärna i kombination med ljuslyktor och vackra krukor av modernt snitt.

 • Bjud småfåglar på julbord
Ju kallare det är desto mer fett behöver fåglarna. Häng ut talgbollar eller häll rapsolja på havregryn som du matar fåglarna med. Gör egen fågelmat och häng upp – kokosfett, solrosfrö, hampfrö, jordnötter, osaltat smör och matolja är det som behövs. Locka fler småfåglar genom att servera maten på ett bra sätt!

 • Planera vårens trädgård
Planera och spekulera om kommande trädgårdssäsong. Hämta inspiration via böcker, tidningar och digitalt. Tänk på form och design, olika funktioner samt vilka växter som kan bidra till att göra trädgården ännu mer aptitlig. Samla idéer, klipp, bilder och synpunkter på ett gemensamt ställe.

 • Beställ/studera frökataloger
Förbered nästa trädgårdssäsong – studera befintliga frökataloger eller beställ nya.

 • Ta vara på julgruppen
I julgrupen finns ofta små julenar som ofta är någon sorts cypress. När julen är förbi, plocka isär julgruppen och plantera växter du vill spara i kruka och sköt dem som krukväxter. Placera ljust och svalt plantera dem i trädgården när våren kommer.

Granris

Täck rabatter och känsliga växter med till exempel granris.

Pixabaybild

Se upp när det kommer mycket snö. Borsta bort snön från blad och buskar som kan riskera att brytas sönder av tung blötsnö.

Pixabaybild

Högt nätstaket håller rådjur borta men det finns andra metoder – illaluktande medel och elektroniska konstruktioner.

NOVEMBER

November lockar trädgårdsentusiasten föga. Men det finns saker som trädgård, växter och krukväxter mår bra av så här års. Planera nu i höst och vinter så ler du extra soligt i vår. Glöm inte att ta hand om de fallna höstlöven – de är guld värda. Här är några goda råd för november – och studera gärna tipsen för oktober, för du har väl inte fuskat…

 • Klipp gräsmattan och mulcha löven
Låt gräset vara 5–6 cm högt. Inte för högt så smådjur (sorkar) kan gräva sig ner och äter upp trädens rötter. Klipp samtidigt löven på gräsmattan – finfördelade utgör de fantastisk bra gödsling.

• Ta hand om höstlöven 
Rätt tillvaratagna blir fallna höstlöv en guldgruva. Var inte så pedantisk när du räfsar, utan ta till vara så mycket löv du kan.
1. Eklöv innehåller garvsyra, och kan med fördel läggas kring rhododendron som vill ha sur jord. Om inte, gör en separat kompost och låt löven förmultna under längre tid. Varva gärna med gräsklipp och sand.
2. Räfsa ihop andra höstlöv, lägg under bär- och prydnadsbuskar eller direkt i rabatt där de bryts ner, vilket gör jorden mer porös och levande. Lägg kvistar eller granris ovanpå så blåser löven inte bort.
3. Kör över löven med gräsklippare och använd som fin gröngödsling. Gräv ner för jordförbättring i rabatter, trädgårdsland och pallkragar. Det ger garanterat resultat.

4. Ta bort löv från gångar och plattor så ingen halkar på dem. Våta – och frusna – löv kan utgöra rejäl halkrisk.

• Skydda känsliga växter
Använd torra löv eller grankvistar. Extra känsliga växter kan skyddas för väta med till exempel glas- eller plastskiva eller tegelpanna. Rhododendron och klätterväxter kan få hjälp mot kyla via extra lövtäcke.

• Kupa känsliga rosor
Torra löv och granris, kompostjord, sand eller barkmylla. Undvik täckbark som kan dra kväve ur jorden och bilda lager av is runt rosens bas. Klä känsliga klängrosor med säckväv.

• Höstgräv köksträdgård & rensa ogräs
Gör dig av med gamla odlingar. Grönsaker i trädgårdslandet som ruttnar innebär problem i vår. Höstgräv lerjord som inte täckodlas så jorden syresätts och en del ogräs försvinner. Rensa ogräs. Inte minst kirskål och tistel, som fröar under hösten, växer.

• Vattna vintergrönt före minusgrader
Vintergröna växter mår bra av att vattnas upp innan det blir minusgrader och frost.Täck jorden med löv så stannar fuktigheten i marken.

• Gräv om komposten
Innan den fryser. Vattna om den är torr. Använd kompostjord till att kupa känsliga växter.

• Klipp ner jordgubbar och pioner
Undvika blad- eller pionmögel som kan övervintra i bladen.

• Klipp inte ner perenner
Många fröställningar är vackra under vintern. Löv och snö kan samtidigt samlas bland stjälkarna som skydd i vinter.

• Vänta att beskära träd och buskar
Vänta till våren. Under hösten riskerar snittytan att utsättas för regn och fukt vilket gör den mer mottaglig för svampangrepp.

• Beskär vin och blåregn
Saven stiger tidigt i dessa växter, varför de blöder vid vårbeskärning. Beskär därför under november. Sidoskott som burit blommor/frukt kortas till 1–5 ögon. Härifrån växer sedan nya bärande skott ut på våren.

• Övervintra medelhavsväxter
Har du växthus, inglasad balkong eller uterum – gör ett övervintringsrum åt medelhavsväxterna. Isolera med till exempel bubbelplast och ställ in växter. Bubbelplast både isolerar och släpper igenom ljus. Kan kompletteras med värmefläkt och frostvakt som slår till automatiskt och håller temperaturen på rätt nivå. Här trivs olivträd, citrusväxter, myrten, rosmarin och timjan m fl. Lufta så det inte bildas kondens och mögel.

• Städa växthuset
Rengör växthusets väggar och tak ordentligt – med rengöringsmedel. Byt ut (delar av) jorden, som under sommarens intensiva odling har utarmats.

• Vårda redskap
Det sade vi redan i oktober… Ta in, rengör och smörj trädgårdsredskap. Ställ dem torrt så de inte ligger och rostar. I landets sydligare delar är det bra att ha handredskap lättillgängliga för att rensa ogräs eller liknande, en mild vinterdag. Ger lite försprång i vår. Töm vattenslang liksom tunnor med regnvatten och andra kärl.

• Bjud in fåglarna 
Ta fram fågelbord och matare, gör rent och häng upp om det inte redan är gjort. Med kylan får fåglarna svårt att hitta mat. Börja mata och fortsätt fram till i vår. Sätt upp fågelholkar som ger skydd mot blåst och kölden i vinter.

• Lägg klasar av rönnbär i frysen
Frusna rönnbär blir en fin julklapp till fåglarna senare i vinter när alla bär är uppätna. Även äpplen uppskattas av fåglar och inte minst trastar är förtjusta i frukten. Byt ut äpple allteftersom de blir uppätna.

• Driv julblommor
Börja med amaryllis, hyacinter, jultulpaner och tazetter nu. Kolla hur lång tid varje sort behöver för att blomma lagom till julhelgerna.

Krukväxternas tuffa tid
Dagarna är korta och ljuset svagt – krukväxter har det tufft. Se till dem ofta, plocka bort visset och bekämpa ohyra. Ställ dem ljust. Vattna inte för mycket, även vid 20 grader inomhus är de flesta i vila. Hängiga krukväxter kompletteras med nytt och färgstarkt. Höstglöd och orkidéer är ett par förslag.

• Förbered kransar och ljusslingor
Bind egna kransar. Samla material till adventsdekorationer när marken ännu är bar – mossa, grenar, kottar, kvistar och gräsvippor. Förvara mossa och bär i plastpåsar utomhus så torkar de inte så lätt. Gör lufthål i påsarna.
Kolla att ljusslingorna fungerar – snart dags att hänga upp.

• Gravvård
I november infaller Alla Helgons Dag med många fina arrangemang på kyrkogården. Lägg en krans, komplettera med blommande ljung, vintergrönt, silverek och en gravlykta till exempel.

• Frökatalogerna börjar dyka upp
Det är aldrig för tidigt att studera och drömma om varmare och mer blomstrande tider. Fundera hur du vill ha det nästa vår & sommar.

Rätt tillvaratagna är höstlöven en guldgruva. Kratta ihop, klipp sönder och lägg dem i rabatter, pallkragar och trädgårdsland.

Glöm inte att mata fåglarna. Sätt upp en holk eller två och behåll dem inpå husknuten.

Sätt spaden i marken. Gräv om kökslandet innan tjälen så får jorden extra syre. Gräv också om komposten.

OKTOBER

Vid en hastig blick ser oktober kanske inte ut som årets roligaste trädgårdsmånad – men är ändå en av de absolut viktigaste.  För god och framsynt planering i kombination med bra genomförande betalar sig till våren. Våra professionella medarbetare har därför krattat ihop sina goda råd i den här korgen.

 • Klipp gräset och mulcha löven
Gräsmattan mår bäst när den är 5–6 centimeter hög. Bra övervintringslängd och det blir svårare för mossan att etablera sig. Mulcha höstlöven. Kör över dem med gräsklipparen till mindre bitar och låt dem ligga kvar – alltid utan uppsamlare = glad gräsmatta. Då kan jordens mikroliv, maskar o andra djur, dra ner bitarna i gräsmattan.

 • Vinterbona rabatten – men inte för hårt
Plocka undan det som är direkt fult men städa inte för hårt eller gräv om rabatten. Kom ihåg att många växter faktiskt dör vackert. Låt gärna perenner vissna och liksom fröställningar dekorativt stå kvar. Perenner ska få vissna ner på plats så vissna delar skyddar växten under vintern. Klipp bara bort det som är fult eller spretar.

 • Skydda ömtåliga växter från frost
Första frostnatten kommer plötsligt. Plocka in känsliga växter i kruka. Medelhavsväxter – olivträd, citrus, nerium och rosmarin – men även pelargoner som vill övervintra ljust och svalt, men absolut frostfritt.

 • Vinterförvara dahliaknölar
Dahlior är mycket känsliga för frost – en frostnatt sen ska de inomhus. Rotknölen är mindre skyddad när bladen har vissnat. Så rensa bort jord, lägg dem luftigt i en låda till exempel. Ta fram dem i februari–mars och sätt om dem.

 • Plantera häck, träd, buskar och rosor
Hösten är en ypperlig planternigstid eftersom växterna då står fint i jorden när våren kommer. Bevattningsbehovet är visserligen lika stort, men de får en bättre start eftersom chocken att planteras när de redan är i tillväxt uteblir.
Sortimentet av häckar, klumpade träd och buskar samt rosor är som störst nu. Växterna, som säljs buntvis, är i vila och enkla att både transportera och hantera. Dessutom prisvärda. Växter med bara rötter är enklast att plantera. Köp ett tiopack, sent på hösten eller tidigt på våren, för de kan man inte skörda på plantskolan förrän de har mognat av. (Inte heller klumpade växter grävs upp förrän de avmognat) Observera att det i mellan-Sverige nu är för sent att plantera vintergröna växter och känsliga växter med sämre härdighet.

 • Låt grönsakslandet gå i viloläge
Skörda eventuella grönsaker som finns kvar. Purjolök, persilja och grönkål – som tål en del frost – kan stå kvar i kökslandet – de tål en del frost. Vänd sedan gärna ner löv eller kompostjord i det tomma grönsakslandet.

 • Rensa ogräs en sista gång
Med bra struktur på jorden spelar det ingen roll om det står 30 eller 300 ogräs per kvadratmeter. En bra genomarbetad jord gör det enkelt att rensa eftersom det enklare att dra upp ogräsenoch den insatsen är värd mycket i vår. Passa på med lite jordförbättring – vänd och luckra jorden, vänd ner de mulchade löven.

 • Plantera tulpaner
Vårlökarna ska helst redan vara planterade. Vill du plantera något mer vårlikt är tulpaner mer tåliga och kan sättas ett tag till. Har du rådjur så bunkra med en flaska Tricogarden redan nu så du är beredd att spraya knopparna direkt när de kommer upp i vår.

 • Kupa rosorna
Många rosor blommar långt in på hösten. Men en dag vill de gå i vila och är i behov av en ombonad vinterbädd. Så kupa rosor med granris, kompost eller löv.

 • Plocka bort – eller stampa sönder – fallfrukt
Ta bort rutten frukt som sitter kvar i träden. Sporterna kan generera sjukdomar, som skorv och fruktmögel, om de sitter kvar i trädet till våren. Dåliga äpplen på marken kan du med fördel trampa sönder och låta ligga så får mikrolivet lite extra fart.

 • Jaga och plocka mördarsniglar
Plocka bort virkeshögar och annat från marken så mördarsniglarna inte kan lägga ägg under dem. Sniglarna och äggen övervintrar, så ju fler du tar bort på hösten desto färre får du på våren. Ett tips är att vända jorden efter första tjälen eftersom sniglarna lagt äggen på sådant djup att de ska klara sig.

 • Snitsa till entrén
Gör fint på trappen så blir du glad när du kommer hem och gästerna känner sig välkomna. Kombinera i en stor kruka, eller i flera, med rostfria och trevliga växter. Sådana som har mycket bladformer och bladfärger. Begonia, cyklamen, krysantemum och ljung är några exempel. Komplettera sedan med en prydnadspumpa till halloween.

 • Vårda redskap & töm vatten
Samla ihop och rengör trädgårdsredskapen. Slipa och olja så blir det en bra start på vårbruket. Använd gärna rödsprit när du rengör. Glöm inte tömma slangar och andra utomhusbehållare på vatten. Ta gärna in regnmätaren.

 • Gör en kompost
Ta en hög med löv, täck den med halm och låt ligga till nästa höst. Löv som förmultnar i en kompost ger fin mull och god struktur – om än lite näringsfattig.

 • Mata småfåglarna
Flyttfåglarna flyger söderut. Dags att mata småfåglar – med fröer, nötter och talgbollar. Försök använda modern och hygienisk fågelmatare så fåglarna inte samtidigt förorenar maten.

 • Dags att förbereda julen
Hoppsan! Jo, det är faktiskt sant. För tänker du driva hyacinter och amaryllis på egen hand, är det dags att införskaffa lökar och sätta dem till drivning.

Mulcha höstlöven och sätt extra fart på mikrolivet.

Med frosten kommer också flera viktiga detaljer. Glöm inte kupa rosorna och ta in dahliaknölarna.

SEPTEMBER

Med september inleds hösten och en ny viktig del av trädgårdsåret. September är onekligen årets mest mångsidiga trädgårdsmånad på många platser i landet. Finns många detaljer att tänka på – gallra, skörda, plantera och planera. Sätt vårlökarna – goda råd i ärendet hittar du lite längre ner i Trädgårdskalendern.

• Håll ett öga på Slottsträdgården Ulriksdal
Vi uppmärksammar Stora Planteringsveckan, 4–12 sep och anordnar Äppeldagarna, 25–26 sep.

• Skörda & njut
Insup trädgårdens prakt. Ta hand om bär och frukt, skörda grönsaker och känn dig rik på all skönhet i trädgården.

• Plantera 
September är årets bästa månad för plantering. Luften är fuktig och värmen kvar i jorden. Köp vårlökar – nu när urvalet är som störst och kvaliteten bäst. Blir färggranna blommor i vår. Perennrabatten hinner rota sig i mellan-Sverige, träd och olika slags buskar. Glöm inte sätta upp gnagskydd kring träd.

• Plantera krukodlade växter
Sval och fuktig luft i kombination med fuktig mark gör etableringen för växterna enklare.

• Beskär buskar och träd
JAS (juli-augusti-september) betyder som sagt beskärning. Sensommar och tidig höst är bra tid att beskära träd och buskar. Rensa, ta bort grenar som växer inåt och uppåt gäller inte minst fruktträd som behöver ljus i kronan.
Kom ihåg att rengöra verktyg med rödsprit så inte virus- och svampsjukdomar sprids.

• Sätt limringar på äppelträdet
Frostfjärilar kan skada äppelträd. För att slippa angrepp sätt limringar på stammen.

• Gallra bärbuskar
Svarta vinbär gallras hårt. Unga grenar, 1–3 år, ger bäst skörd. Röda vinbär och krusbär gallras mer försiktigt eftersom äldre grenar där ger bättre skörd.

• Anlägg eller reparera gräsmatta
Fuktig höst är bästa tid för att anlägga gräsmattor. Frön hinner gro och rötter etablera sig.

• Föröka och flytta växter
Vänta till slutet av september, annars kan de torka ut.

• Ta upp knölar och icke vinterhärdiga växter
Ta upp, exempelvis dahlior, innan första frosten. Njut av icke vinterhärdiga växter så länge de blommar men gräv upp dem innan frostnätterna anländer.

• Låt växterna vissna
Vissna växter fungerar som isolering. Området där rot och stam möts är växtens hjärta. Det behöver skydd på vintern.

• Rensa ogräs
Det betalar sig till våren. Snygga upp rabatten men ta inte bort alla växtdelar utan låt en del ligga kvar som jordförbättring.

• Förbered trädgården
Förbered inför vinter och kommande säsong. Städa men ta inte bort alla löv, för de ger näring. Låt gärna gräsklipparen mala sönder dem i stället.

• Skörda och vänd jorden i odlingsland
Skörda det som är kvar i kökslandet för vinterns behov. Allt ovan jord (utom kål och persilja) skördas innan första frosten. När allting är skördat, vänd jorden så återhämtar den sig bättre. Låt gärna ett lager med organiskt material ligga kvar över vintern.

• Sätt vitlök
Köp vitlöksutsäde – i trädgårdsbutik – och dela i klyftor. Plantera med rotändan neråt på 5–7 cm djup och med 10–15 cm avstånd. Går även att odla inomhus.

• Plocka in tomaterna
Visst har de sista gröna tomaterna svårt att mogna. Häng upp dem, gärna i stjälken, i köksfönster eller på annan varm och ljus plats så mognar de efter hand.

• Ställ citron- och olivträd ljust och svalt
Gäller också frostkänsliga knölar.

• Inled större projekt
Hösten är bra period att inleda större projekt – fixa altaner, gräsmattor, rabatter och spaljéer till exempel.

Med september och hösten inleds trädgårdsåret på många sätt och vis. Skörda och plantera till höger och vänster.

Plantera krukodlade växter. Sval och fuktig luft i kombination med fuktig mark gör etableringen för växterna enklare.

PLANTERA VÅRLÖK

September med trädgårdskorgen full av blomsterlökar. Ett hundratal sorters vårlökar – Tulpaner, Narcissus, Scilla, Allium, Krokus & Pärlhyacinter – finns. Idag oansenliga lökar, som om ett drygt halvår sätter färg på trädgården. Så du blir lycklig ända ner i tårna. Dags att plantera vårlökar. Och goda råd är aldrig dyra – utan gratis – här hos oss. Varsågod.

 • Varför plantera nu?
Beror på var du bor. Men september är perfekt för blomsterlök. Fortfarande frodigt, lökarna spända och saftiga. De får tid att rota sig på nyplanterad plats. Går att plantera ända in i november.

 • Vilka lökar ska jag sätta?
Alla som du vill ska blomma i vår. Men ju mindre lökar desto tidigare – snödroppar & pärlhyacinter till exempel.
 • Några tips mot rådjur?
Narcissus, scilla, allium och kejsarkrona gillas inte av rådjur. Rådjur älskar tulpaner och krokus men kan vara värt ett försök att blanda dem med narcisser och allium.
 • Hur djupt?
Ganska enkelt. 2,5–3 gånger lökens höjd. Är löken 2,5 cm, plantera den på 6–7,5 cm djup. Med roten neråt och spetsiga delen uppåt.
 • Hur tätt?
Beror på storlek – säg 10 cm från varandra. Plantera i små grupper och inte långa rader för bästa effekt. Använd lökkorg för att flytta lökar när de vissnat.
 •  Jordförbättra?
Vid behov. Strö benmjöl, innehåller fosfor som gynnar rotutveckling och kväve som ger bra tillväxt samt näring. I höst rotar sig lökarna och behöver vintern för att skapa blomanlaget.
 •  Jord & plats?
Luckra upp jorden så rötter kan etablera sig. Väldränerat på ljus och solig plats. Gärna svalt och inte varmt läge mot södervägg. Inte för blött för då ruttnar den i vinter. Får inte bli för kallt om du är sent ute i november – då lökarna får problem att rota ut.
 •  Kan jag plantera i kruka?
Ja, visst. Finessen med vårkrukan är att sätta lökar som blommar vid olika tider. Sätt dem tätt på olika planteringsdjup. Börja med de som ska planteras djupast. Du behöver stor kruka med hål i botten, krukskärva, krukjord & vårlökar.
 •  Några andra tips?
Rensa ogräs – för mindre besvär i vår. Känn på löken vid köp. Är den hård och av bra kvalitet? Låt lökväxter vissna ner med blasten så hämtar de tillbaks energi till löken och blommar nästa år.
•  Vad är svårast?
Att ta dig tid. Plantera vårlök är annars lätt som en plätt.

Tulpanlökar i jorden nu – sätter färg på trädgården om ett halvår.

Ett hundratal olika sorters blomlökar finns hos oss.

AUGUSTI

Augusti är en av årets mest spännande och mest färggranna trädgårdsmånader – fylld av doft och smak. En månad att vårda själen, skörden och växtligheten. Skörda och njut.

Det finns flera viktiga punkter att ha i åtanke vid trädgårdsarbetet i augusti. Beroende på trädgårdstyp och vilken del av landet du bor i förstås. Här är några punkter som våra professionella medarbetare trycker på;

• Skörda och njut
Nu mognar det i en rasande takt. Skörda, laga, frys in och/eller dela med dig.

• Skapa en ny rabatt eller buskplantering
I augusti är luften i regel är fuktmättad vilket innebär att träd, buskar och perenner som kommer i jorden hinner att rota sig innan vintern. Att inte vänta för länge är extra viktigt i landets kallare delar.

• Plantera höstblommande buskar
Finns krukodlat som är i full blom ganska snart och som du kan njuta av redan i år.

• Plantera vintergröna växter
Så hinner de utveckla ett stadigt rotsystem innan vintern kommer.

• Vårda gräsmattan
Med regn och fukt under augusti fortsätter gräset att växa. Bra tid att reparationsså när jorden är varm och fuktig. Fröna hinner då gro och etablera ordentliga rötter innan vintern. Den nyanlagda gräsmattan ska vattnas ofta och lite.

• Dela och föröka vårblommande perenner 
Gräv upp plantan och putsa de delar som vissnat eller dött. Dela plantan − men kom ihåg att varje del ska ha friska rötter och blad. Jordförbättra planeringsstället.

• Beskär träd och växtlighet
Nu i JAS-perioden (juli – augusti – september) är det bra att beskära träd och buskar. Putsa häcken en sista gång i slutet av månaden, för nu växer den inte mycket mer utan förbereder sin vintervila.

• Fortsätt vårda sommarblommor
Ta bort det som har vissnat så fortsätter blomman att sätta nya knoppar. Vattna och gödsla gärna minst en gång i veckan. Plocka bort överblommad.

• Toppa tomatplantorna
Toppa så det inte bildas nya blomklasar. Plantan behöver växtkraften till befintliga tomater.

• Skörda kryddväxter
Plocka av blad från stjälkar och lägg på ett galler som placeras skuggigt och torrt. Rör dagligen runt bland bladen till de torkat och lägg sedan i en burk. Cironmeliss, dragon, mynta, oregano, rosmarin och timjan är lämpliga exempel. Basilika, dill och persilja är bättre att frysa in.

• Ta in basilika som står utomhus
Basilikan är känslig för de svala nätter som dyker upp.

• Gröngödsla kökslandet efter skörd
När plantorna på hösten kommit upp en bit klipper du av dem och myllar ner bladen i jorden. Det ger god näring till nästa säsong.

• Gallra vinbärs- och krusbärsbuskar
Ta bort döda, gamla och risiga grenar, efter skörd, så busken får ljus och luft. Beskär björnbär och hallon genom att klippa bort alla skott som givit bär i år. Då får nya skott plats att växa.

• Ta bort blasten från potatislandet
När potatisen är skördad, ta bort blasten. Så undviker du potatisbladmögel som kan ge potatisen brunröta. Ta omedelbart bort blad med bruna fläckar.

• Rensa ogräs
Ogräset är garanterat är igång – rensa helst innan det går i frö.

• Plocka bort fallfrukt från gräsmattan
Den ruttna frukten lockar bland annat till sig getingar och mördarsniglar.

I augusti är luften i regel är fuktmättad vilket innebär att träd, buskar och perenner som kommer i jorden hinner att rota sig innan vintern. Så plantera höstblommande buskar och vintergröna växter.

Dags att skörda och ta hand om kryddorna. Foto: Tomas Södergren

Vårda dina sommarblommor så räcker den färggranna perioden längre.

JULI

I juli kretsar tankarna ofta kring semester och ledighet. Men också en tid njuta av allt som trädgård och växtlighet bjuder på. Det finns också en del trädgårdsbestyr att ta itu med nu när JAS-perioden (juli, augusti och september) inleds. Det är en bra tid att beskära träd och buskar eftersom de fortfarande växer, för då kan också sår läka vilket minskar risk för virus, röta och svampsjukdomar. Vi inleder trädgårdsarbetet med goda råd och professionella tips om vad som bör göras den kommande månaden.

• Beskär fruktträd
Enklast att börja med fruktträden. Gallra bland vattenskotten. Klipp inte ner mer än vart tredje för att undvika att trädet skjuter lika många nya. Börja ta bort korsande grenar och grenar som växer inåt. Enklaste tumregeln är att om du inte vet varför du beskär, beskär inte alls. Beskär för att släppa in ljus men glöm det gamla talesättet att kunna ”kasta hatten” genom kronan, då har du tagit på tok för mycket. Se till att du har en bra sekatör och eventuellt liten grensåg. Undvik elektriska sågverktyg som ofta ger trasiga snittytor.

• Beskär häcken
Nu är tid att sommarbeskära häcken. Var inte rädd för beskära rejält om häcken blommat. Det  har du igen nästa vår.

• Gallra och föryngra häck och prydnadsbuske som blommat
Forsythia och syren till exempel. Gör rent sekatören med T-sprit när du byter växt eller träd, så undviker du att sprida eventuella sjukdomar.  

• Gallra fruktträd
Där frukten sitter tätt och inte självmant ramlar av bör du gallra. Med mindre konkurrens blir frukten större och godare. Tumregel; en näve mellan äpplen – två fingrar mellan plommon. Ofta sköter träden det på egen hand via första och andra kartfällningen.

• Putsa rosorna
Klipp bort vissna blommor och klasar liksom ett par av skottets blad. Klipp bort vildskott ända ner till marken. Vildskott är grövre än plantan i övrigt.

• Rensa ogräset
Låt inte ogräset konkurrera med sommarblommor och grönsaker. Rensa när solen skiner så torkar den blottade ogräsroten och dör. Om det regnar eller är blött så rotar den gärna om. Ta bort fröogräs innan det går i frö.

• Börja skörda frukten av ditt arbete
Körsbär, hallon, sallad, tomater, gurka finns kanske i den närodlade gourmetbutiken. Glöm inte att snabbt ta vara på det närodlade. Körsbärssylten, till exempel, är klar på en kvart.

• Tjuva och toppa tomatplantorna
Om du inte toppar, orkar plantan inte utveckla nya blommor och tomater eftersom kraften i stället används för att växa. Så tjuva sidoskott och toppa de plantor som behöver (anges ofta). Börja skörda de egenodlade tomaterna, som är det godaste som finns.

• Så nya grönsaker
När de första primörerna är skördade är det dags att så nya grönsaker. Gröna blad för sensommarskörd, olika sallater, påk choi och mizunakål till exempel.

• Skörda kryddor
Torka dem torrt och luftigt på skuggig plats och inte i direkt solljus som tar bort färg och smak. Rör dagligen runt bland bladen.

• Extra gödsel till näringskrävande växter
Ge lite extra gödsel till ettåriga blommor, rosor med andra blomning, klätterrosor, pumpa och squash.

• Gödselvattna kökslandet
Varför inte använda nässelvatten. Så här års börjar näringen i jorden ta slut samtidigt som växtkraften fortfarande är stor.

• Klipp och vattna gräsmattan
Klipp inte för kort och låt gräsklippet ligga kvar för att bli ny jordmån. Hönsgödsla vid behov.

• Rensa blommorna
Ta bort det som blommat hos sommarblommor och perenner så blir det ytterligare en blomning.

• Rensa färdigskördat jordgubbsland
Klipp blad och fruktklasar ett par centimeter över plantans korta stam.

• Ta sommarsticklingar
Ta sticklingar från årets skott på av klättrande växter och buskar.

• Vattna rejält
Smådutta inte ofta utan vatten hellre sällan men mycket. Med vattenspridare i ett par timmar så att vattnet tränger ner eftersom roten är konstruerad så att den söker efter vatten och stannar i ytan om vattnet finns där.

• Kolla trädgården
Ta regelbundet en runda i trädgården eller på balkongen och kontrollera att allt mår bra. Ta med vattenkanna och sekatör – klipp bort överblommade och vissna växtdelar.

Tjuva tomatplantans sidoskott (inte på alla sorter) och toppa den så energi och växtkraft går till tomaterna.

JAS-perioden (juli, augusti och september) är bästa tiden att beskära äppelträd. Gallra också bland frukterna.

I juli är det dags att börja skörda i grönsakslandet.

PLANTERINGSRÅD I JUNI

Intresset för en egen trädgårdsodling ökar kontinuerligt. Ekologiska grönsaker i egen regi och trädgård lockar. Smakar dessutom bättre. Juni är planteringsmånad framför andra. Så vi inleder trädgårdskalendern för juni med några planteringsråd för grönsaker från våra medarbetare. Längre ner hittar du övriga tips och råd för juni.

• Vilka grönsaker kan jag plantera?
Fram till midsommar kan du sätta det mesta. Kanske inte kål, kronärtskockor och sånt som tar lång tid. Potatis är förstås för sent. Men all direktsådd och alla rotgrönsaker – de sår vi själva i omgångar på Frilandet under sommaren.

• Viktigaste detaljen för en hobbyodlare?
Jorden. Ska vara lätt, väldränerad, luftigt syresatt, gärna med lite kompostjord och näring som hönsgödsel. Då växer många saker bra. Plantera i upphöjda bäddar är ett bra sätt att se till att man har tillräckligt djupa odlingsbäddar. Största problemet i våra trädgårdar är hårda och leriga jordar. Finns det inte matjordslager på 20–30 cm blir en tät och kompakt jord svår att hantera för att ge rotsystemet både syre och vatten.

• Hur gör jag?
Täck till exempel underlaget med markduk och ställ ut pallkragar. Fyll dem med planteringsjord, blandad med väl förmultnad kompost eller kogödsel i säck. En tredjedel av jorden kan gärna vara befintlig trädgårdsjord, helst fri från ogräs. Gör ytan jämn och dra upp sårader – vattna såraden och strö ut frön. Så inte för tätt (läs på påsen). Täck fröna med jord så att de ligger ungefär dubbelt så djupt som fröet är stort och vattna igen. Lägg över fiberduk om du har och glöm inte märka ut sådden så du minns vad du odlar.

• Något annat att tänka på?
Växtföljden. Odla helst inte samma grönsak på samma ställe två år i rad. Vissa växter är mindre känsliga men återkom gärna med grödan vart tredje eller fjärde år.

• Planteringsplats?
Grönsaker odlas där det är så ljust som möjligt. De ska ju växa och bli fulla av energi.

• Hur?
Sätt plantan ordentligt i jorden, ända till första bladen. Då blir den fast och stadig. Ingen vick-planta som står och gungar och riskerar att blåsa omkull. Gäller de flesta sorters plantor.

• Underhåll?
Rensa ogräs, gärna med någon form av rensjärn vid solig väderlek. Dra omkull ogräset strax under jordytan en solig dag. Då blottläggs roten som torkar och dör i solen. Så fort ogräset kommer upp ska du ta bort det.

• Vattning?
När det är torrt. Växten har två delar, ovan jord och under. Roten söker aktivt vatten och sträcker sig. Vattnar du grönsaker med vattenspridare, vattna ett par timmar så det blir blött på djupet. Det torkar uppifrån och ner så när rötterna sträcker på sig skapas ett djupare och större rotsystem och därmed desto mer frukt och växtlighet där uppe.

• Allmänna råd till grönsaksodlaren?
Har du ett mindre trädgårdsland, satsa på växter som återväxer. Växter du kan skörda länge, mangold, sallad eller bladkålssorter där en planta kan användas under flera veckor. Snabbväxande grödor. Köp frömixar. Våga experimentera. Ibland blir det fel och i bland blir det bra, också för oss proffs.

Plantera mera! Juni  är ofta bästa tiden att plantera.

Den viktigaste detaljen i din grönsaksodling är jorden. Se till att den håller hög kvalitet så trivs plantorna bättre.

JUNI

Här är ytterligare tips och råd för juni.

• Vänj växter vid värmen
Sol, värme och sommar är efterlängtat, men unga plantor kan, precis som människor, bränna sig i solen. Avhärda därför plantorna innan du planterar dem utomhus i krukor och rabatter. Låt dem långsamt vänja sig vid sol, vind och regn. Placera dem halvskuggigt och vindskyddat några dagar. Lägg lite fiberduk över både när solen steker och under natten.
Låt krukväxterna ta sommarlov utomhus! Många av de vanligaste krukväxterna ogillar sommarens torra och varma luft inomhus och mår bra av att komma utomhus när temperaturen stadigt är över fem plusgrader.

• Dags för dahliorna
Har du dragit upp dahliaknölar, doftliljor och gladiolus i krukor kan de sättas ut när risken för nattfrost är över. De är extremt känsliga men i början av juni går det ofta bra på våra breddgrader. Håll ett öga på väderprognosen.

• Håll koll på grönsaksodling & växthus
Har du växthus kan det redan vara fullt av tomat, gurka, chili och värmekrävande plantor. Vattna och gödsla regelbundet och håll efter ohyra så det inte blir allvarliga angrepp. Lufta och skugga växthuset under varma dagar. Skulle nätterna vara svala, lägre än 8–10 grader, kan en värmefläkt vara bra.

• Utnyttja söderlägen
Har du ett skyddat och varmt söderläge kan du odla tomater och värmekrävande växter i krukor. I rejäla kärl, gärna hinkar. Med större kruka minskar risken för uttorkning. Gödsla regelbundet, helst varje vecka. Flytande gödning är utmärkt till krukodling.

• Låt uteplatsen prunka
Odla sommarblommor i kruka på uteplats, balkong eller terrass. Sommarens blommor sätter nya knoppar hela säsongen så länge du vattnar, gödslar och plockar bort blommorna som vissnat. Det är ett enkelt sätt för att få en lång och blommig säsong.

• Plantera
Början av juni är ofta en perfekt tid att också plantera nya perenner, träd och buskar i trädgården. Så här dags är utbudet i trädgårdsbutiken störst och växterna tar sig snabbt. Gräv igenom jorden ordentligt, förbättra gärna med planteringsjord eller kogödsel och rensa ogräs. De flesta växterna ska planteras på samma djup som i krukan. Glöm inte plantera bärbuskarna.

• Stötta perenner
Höga perenner välter lätt så stöd dem med någon form av växtstöd där du kan binda dem samman med ett grovt snöre. Ju tidigare på säsongen du placerar ut stödet, desto mindre kommer det synas senare.

• Formklipp häcken
Kring midsommar är en bra tid för att formklippa häckar. Ta till exempel hjälp av ett enkelt snöre om du vill ha en riktigt rak häck. Men se upp med den eldrivna klipparen så du inte klipper av sladden och använd alltid jordfelsbrytare.

• Gödsla plantorna
Nu när tillväxten är igång är det dags att gödsla trädgårdsväxterna – gräsmattan, rosor, perenner och klematis behöver en giva. Glöm inte att gödsla buskar, häckar och träd som du vill ge en skjuts. Mylla ner gödsel i det översta jordlagret och vattna eller gödsla en dag när det regnar.

• Anlägg egen örtagård
Anlägg en liten örtagård, är ofta enkelt och snabbt gjort. Välj varm och skyddad plats med lätt och väldränerad jord, gärna en solig slänt. Köp färdiga plantor av fleråriga örter; gräslök, timjan, oregano, fransk dragon och salvia till exempel. Komplettera med direktsådd av dill, dansk körvel, gurkört, koriander, mejram och persilja. Citronmeliss, libbsticka och mynta tar stort utrymme. Basilika, citrongräs och rosmarin odlas bäst i kruka för att kunna flyttas. Och varför inte plantera en häck av isop eller lavendel kring din örtagård?

• Kupa potatisen
Potatisen bör kupas ett par gånger för att inte riskera att bli grön och oätlig.

• Fixa nässelvatten
Passa på att lägga bortrensade nässlor i vatten för ett bra näringsmedel till växterna. Använd ett kärl med lock och låt stå några dagar. Det luktar illa, men rör om så minskar stanken. Blanda en del nässelvatten med tio delar vatten och vattna växterna.

• Använd gräsklippet
Låt antingen gräsklippet ligga kvar efter klippning så går näringen tillbaka. Eller så lägger du det som marktäckning i landen. Du gödslar och minskar även på avdunstningen av vatten så du inte behöver vattna så mycket.

• Håll efter ohyra
Med värmen kommer ohyran. Håll ett extra öga på växterna så slipper du förhoppningsvis bli obehagligt överraskad.

Spara på vattnet
Vattna försiktigt och med måtta. Det är ont om grundvatten på många platser i landet.

Plantera mera!

Köp färdiga grönsaksplantor och bygg din egen örtagård.

MAJ

Maj. Årets ljuvligaste tid är här. Eller hur?  Värmen stiger, ljuset dröjer sig kvar på kvällar och trädgården blommar friskt. Intensiva trädgårdstider. Rabatt och gräsmatta ska liksom växthus och uterum synas och åtgärdas. Det är dags att så, dela, plantera, avhärda och mycket annat. Bara att sätta spaden i jorden.

• Plantera mera
Tidig plantering av vedartade växter – träd, rosor, buskar, barr- och häckväxter – är bra. Ju mer tid de får för att acklimatisera sig innan sommarvärmen, desto bättre under det första året. Glöm sedan inte att vattna ordentligt.

• Odla i eget grönsaksland
Äntligen dags att så på friland. Gör i ordning och gödsla grönsakslandet innan sådd. Sallad, morrötter och rädisor, som är tåliga och klarar något lägre temperaturer, kan sås. Vänta med bönor, ärtor och squash till det är minst 10–15 grader i jorden. Annars har de svårt att gro och växa.

• Uppskatta fiberduken
Så här års är fiberduken en av våra bästa kamrater. Kan hålla kvar värme och fukt och samtidigt skydda mot morotsflugor, olika fjärilar, vissa fåglar och till och med rådjur. Bädda gärna in det nysådda grönsakslandet.

• Fixa gräsmattan
Laga hålen efter vintern, dressa med ny jord, så nytt gräs om det behövs på kala fläckar. Klipp gräsmattan ofta och lagom högt, 4–6 centimeter så blir den grön och frodig. Klipper du för hårt kan gräsets tillväxtpunkt ta skada och vissnar istället för att få ny kraft.

• Bekämpa maskrosor & tistlar
Maskrosor och tistlar bekämpas bäst via handkraft. Stick dem med maskrosjärn när jorden är fuktig och lucker så får du upp roten. Och även om du inte får upp hela roten så mattar du ut växten. Utan blad – ingen näring. Kantskär gärna gräsmattan så får den ett intryck av att vara extra välskött.

 • Ge näring nu
När växtligheten tagit fart är den som mest mottaglig för näring. Maj en bra månad för gödsling av trädgården. Tänk på att de flesta växter i trädgården behöver gödslas, såväl häck som prydnadsbuske och mindre träd. Gräsmattan förstås och kökslandet. Perennrabatter och örtagård gödslas mer sparsamt, men öka gärna mullhalten med kompostjord eller barkmull.

• Se upp med ohyran
Insekter av olika slag dyker upp. Gläds åt bin, humlor och nyckelpigor men se upp för bladlöss, spinnkvalster och vita flygare till exempel. Spruta plantan med en hård vattenstråle eller såpvatten. Om angreppet inte ger med sig så välj så skonsamma medel som möjligt.

• Sätt potatis
Dags sätta potatis om du vill odla egen. Plantera lagom djupt (7–10 cm) och håll avstånd mellan både sättpotatisar (20–30 cm) och rader (50–60 cm). Potatis är känslig för jordbundna sjukdomar och bör därför odlas på ny plats varje år – växelbruk.

• Gödsla lökarna
Strö benmjöl runt överblommade lökväxter så kan de samla kraft till nästa års blomning. Låt bladen vissna ordentligt för då går näringen tillbaka ner i löken. Sätt perenner som döljer de nedvissnade bladen så slipper du se dem.

• Dela och stötta perenner
Passa på att dela perenner som växt sig stora. Byt med vänner eller plantera dem på nya ställen i trädgården. Sätt upp växtstöd innan högväxta blommor kommit upp för långt – (pioner och roddarsporrar till exempel. De kan annars välta på grund av tunga blommor som är känsliga för vind och regn. Tidigt stöd smälter in i grönskan på ett mer naturligt sätt.

• Dela snödroppar
När snödropparna blommat kan du dela dem och plantera om dem för fler nästa år.

• Jaga ogräs
Med risk för att bli tjatig. Fortsätt rensa ogräs. Rotogräset tröttas ut om du ständigt tar bort nya skott och fröogräset ska du plocka innan de går i frö.

• Blommande knölar
När jorden börjar bli varm och risken för nattfrost minimal är det dags att sätta sommarblommande lökar och knölar – dahlior, doftlilja och gladiolus. Om du vill vara extra försiktig, sätt dem i kruka först, och flytta ut och in för att senare plantera dem i rabatten.

• Beskär rosor
När björkens blad är stora som musöron är det dags att beskära dina rosor. Se upp för frostnätter. Rabattrosor är känsliga för plötslig kyla om de just beskurits. Gammaldags buskrosor klarar en något tidigare beskärning, så börja med dem.

• Avhärda
Har du förodlat inomhus kan du börja avhärda växterna. Ställ ut dem några timmar i början och allt längre vart efter de vänjer sig

• Håll koll på växthuset
*Njut i växthus och uterum när värmen kommer. Men håll koll på temperaturen – det kan lätt bli för kallt eller för varmt för växterna. Värmefläkt eller vädring är bra när temperaturen växlar. I växthus eller uterum kan du plantera både blommor och grönsaker. Tomat, gurka, chili, paprika och melon är några grönsaker som trivs bäst i värme under glas.

• Rensa jordgubbslandet
Plocka bort döda växtdelar som annars kan dra till sig sniglar och snäckor.

• Plocka bort Liljebaggen
Ta bort den lackröda liljebaggen så fort du ser en. Kan annars snabbt ställa till mycket oreda.

• Köp växter som blommar
Alltid roligt och trevligt att köpa de växter som blommar just nu. Befriande att direkt kunna se hur växten ser ut njuta av blomningen.

• Krukväxter behöver näring
Under vår och försommar är tillväxten hos krukväxter på topp och de behöver gödslas regelbundet. Ge en svag dos varje gång du vattnar eller full dos en gång i veckan. Krukväxter i söderfönstret kan behöva skuggas när solen gassar som mest.

• Skapa en egen trädgårdsbok
Visst kommer du ihåg vilka växter som finns och när de blommar i trädgården…?  Men sedan står du där i handelsträdgården och funderar över vad saknas och när trädgården blommade som bäst. Skapa din egen trädgårdsdagbok så behöver du inte fundera. Fysisk dagbok eller app där du noterar vad som finns i din trädgård.

Uppskatta fiberduken så här års. Den kan vara guld värd.
Dags att sätta potatis.
När björken har musöron är det dags att klippa rosorna.

APRIL

April är en lurig månad i dubbel bemärkelse. Och inte minst väderleken kan lura oss i trädgården. Stora temperaaturväxlingar tillhör de största farorna. Så ha inte för bråttom. Här har våra medarbetare samlat ihop en handfull råd för april.

• Se upp med vårsolen
Vårsolen är skön – men kan vara förrädisk för vintergröna växter. Se upp med till exempel buxbom, lagerhägg, nyplanterad tuja och unga växter. Med tjäle i jorden kan växterna inte ta upp vatten. Och med stark vårsol finns stor risk att växterna börjar växa och därför torkar ihjäl. Skydda med säckväv eller fiberduk till tjälen går ur marken. Ta sedan bort täcket och vattna torr mark.

• Rensa ogräset
Var på hugget i år – ogräset är det. Var ute tidigt och rensa. Luckra jorden så gror inte heller frögräset. Investera gärna i ett maskrosjärn i kampen mot maskrosor. Kirskål och tistlar kräver större insatser för att få upp roten.

• Ge näring till krukväxterna
Flera soltimmar får liv i krukväxterna. Ge dem en full dos näring – en gång i veckan – så växer de och håller sig friska.

• Fyll vårkrukor
Dags att ta fram frosttåliga växter. Penséer, tusenskönor, förgätmigej, påsk- och pingstliljor eller andra lökväxter. Vi tipsar i sammanhanget gärna om Gyllenlack, en fin vårväxt som tål en hel del frost och dessutom doftar gott.

• Så utomhus
När temperaturen i jorden överstiger 5–6 grader går det faktiskt att så utomhus. Bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa spenat och ärter till exempel. Optimal groningstemperatur är visserligen 15–20 grader så täck med fiberväv för snabbare temperaturökning. Avvakta om jorden är klibbig.

• Så vissa grönsaker
Broccoli, fänkål, gurka, melon och pumpa kan sås inomhus för senare utplantering. Använd små krukor. Bönor, squash och sallat direktsås i maj. Via förodlingen kan små plantor växa till sig och är bättre skyddade mot till exempel väderomslag och sniglar.

• Förbered trädgårdslandet
När jorden reder sig är det dags att förbereda landen, brukar det heta. Testa med några spadtag – om jorden inte klibbar fast är det dags. Gödsla för att förbättra jorden. Lerjord blandar du ut med kompost och barkmull. I sandjord används kompost och kogödsel.

• Städa & jordförbättra rabatten
När första skotten på perennerna syns i rabatten är det dags att städa. Klipp försiktigt bort kvistar och ris, men se upp så du inte skadar nya knoppar. Lägg ett lager 2–3 cm kompost – barkmull, kogödsel på säck eller rabattdress beroende på typ av jord.

Perennerna växer genom lagret och efter ett år märker du skillnaden på jorden. Fortsätt och jorden som blir mjäll och lättrensad. Bra struktur på jorden ger bättre klimat för växternas rötter med jämnare temperatur och underlättar att ta upp vatten. Låt gärna klipp av gamla perenner ligga kvar som extra och gratis jordförbättring.

• Gödsla häckar, buskar & gräsmatta
Gödsla prydnadsbuskar, unga träd, häckar och bärbuskar med långsamverkande gödsel – kogödsel, stallgödsel, hönsgödsel, kompost eller ekologiskt gödsel. Mylla ner det ytligt i jorden så sköter naturen resten själv. Gödsla gräsmattan när den börjat växa (vid 710 plusgrader). Kom ihåg att mossan växer redan kring 3 grader och är därför det du kanske ser först i början av säsongen.

• Klipp häckar och prydnadsbuskar
Så här års är det enkelt att se vilka grenar som har dött på häckar och prydnadsbuskar i vinter. Klipp bort dem ända nere vid marken så blir busken snyggare och får mer plats och ljus.

• Beskär rosor
När björken får musöron är det dags – om det inte redan är gjort. Rabattrosor klipps mellan 15–30 cm över marken. Busk- och klätterrosor gallras och klipps i snygg form. Använd vass sekatör.

• Förbered ställningar
Bind upp, ordna stöttor och ställningar där du vill att växterna ska klättra. Är enklare och blir ofta snyggare om det görs i tidigt vårbruk.

• Jaga mördarsniglar
Trots kall vinter har mördarsniglarna överlevt. Men skam den som ger sig. Betänk att för varje snigel du nu får tag i undslipper du 400 ägg som de kan lägga under en säsong. En metod av snigelmedel är pellets som snigeln äter och dör. Snigelmedel som säljs i Sverige har ingen annan inverkan på djur eller miljö.

• Städa rejält
Rengör och tvätta krukor och redskap ordentligt – om du inte gjorde det i höstas – så undviker du vissa växtsjukdomar. Ta en titt på gräsklippare, häcksax, sekatör, skottkärra och andra centrala redskap som kan behöva omvårdnad.

• Ta fram dahliaknölar – så sommarblommor
Dags att ta fram sparade dahliaknölar eller kanske köpa nya. I en inomhuskruka får du en tidigare blomning men vänta med att ställa ut. De tål inte minusgrader och frost. Förså andra sommarblommor.

• Lufta komposten
Lufta, gräv och rör om i den ihopsjunkna komposten. Lägg färdig kompost på odlingarna.

• Förgro sättpotatis
Lägg dina sättpotatisar på en ljus och sval plats för att förgro så kan du få egenodlad potatis till midsommar.

• Plantera jordgubbar
Sätt plantorna i mullrik och väldränerad jord med omkring 30 cm mellanrum. Jordgubbarna vill ha mycket sol men är annars enkla att sköta. Om du väljer sorter som mognar vid olika tidpunkter blir skörden längre.

• Håll koll på rabarber
Rabarberknopparna sväller och vill du ha riktigt mjäll rabarber – glasrabarber – ställ en mörk hink över knopparna. På så sätt bildas mindre oxalsyra och rabarbern blir mild. Skörda och låt den växa utan hink.

• Plocka nässlor
Med gynnsam väderlek kommer nässlor och kirskål tidigt. Plocka späda blad och gör en god paj, soppa eller pesto.

• Elda försiktigt
Dags att bränna rishögen. Men vet du säkert vad som finns i den? Se upp så inte igelkotten till exempel har övervintrat där.

Penséer är en av de första blommorna som sätter färg på vårkrukan.
Dags att förså.
Införskaffa sättpotatis så kan det bli egenodlad redan till midsommar.

MARS