Rosor

De flesta rosor vill ha minst sex timmars sol per dag för att blomningen ska bli så riklig som möjligt. Det finns rosor som tål halvskuggiga lägen med bara fyra timmar sol, men de blommar bättre i full sol.

Jord och läge
De flesta rosor vill ha minst sex timmars sol per dag för att blomningen ska bli så riklig som möjligt. Det finns rosor som tål halvskuggiga lägen med bara fyra timmar sol, men de blommar bättre i full sol. Rosor trivs på en vindskyddad plats med god luftcirkulation, alltså inte alltför instängt. Vissa rosor, exempelvis vresrosor, trivs dock bra även i blåsiga lägen. Tänk på att inte plantera för nära husgrunder eller ut- skjutande tak, där är jorden oftast för torr. Närmare än 50 cm från väggen bör man inte plantera. Detta gäller alla rosor och även klätterrosor. Rosor trivs i näringsrik, väldränerad och lerhaltig jord. De tycker inte om blöt, kall och tung jord. De vill gärna ha en svagt sur till neutral miljö – ett pH värde mellan 5,5 och 6,5 är idealiskt.

Plantering

  • Gräv en grop, cirka 50 cm bred och cirka 50–60 cm djup. Ta tillvara det översta jordlagret, matjorden. Blanda matjorden med rosjord och kom- post eller komposterat stallgödsel. Luckra med en grep i gropens sidor och botten.
  • De flesta rosor är förädlade, sorten är inympad på en grundstam av vildros. Förädlingsstället syns som en ansvällning runt rothalsen, där alla grenar utgår ifrån. Det är viktigt att plantan sätts så djupt att förädlingsstället hamnar 10–15 cm under markytan.
  • Mylla ner en näve benmjöl, i planteringsgropen.
  • Vattna ordentligt, ca 30 liter/m2
  • Observera att om du vill plantera rosor på en plats där det har vuxit rosor tidigare, måste all jord bytas ut. Jorden drabbas av så kallad jordtrötthet, som kan skada dina nya plantor. Ersätt jorden med matjord från en annan plats i trädgården. Blanda upp den jorden med kompost, komposterad stall- gödsel och eventuellt rosjord.
  • Plantera aldrig i ren påsjord. All jord som köps på påse används till att förbättra befintlig jord. Detta gäller även för Rosjord som ska blandas upp med befintlig jord.

Gödsling
Nyplanterade rosor behöver inte gödslas under första året. Benmjölet man använder vid plantering är tillräckligt. Efterföljande år kan hönsgödsel myllas ned i jorden på våren. Gödsla före regn, eller vattna efteråt. Lägg på 5–10 cm kompost eller komposterad stallgödsel på våren. Det förbättrar jordens struktur samtidigt som näring tillförs. Första gödslingen skall göras så tidigt som möjligt på säsongen, när snön har smält undan. Efter första huvudblomningen i juni, gödslar man en gång till. Framförallt gäller det de rosor som är remonterande. Ständigt blommande och remonterande rosor, behöver extra tillskott av gödsel för att fortsätta blomma rikligt. Gödsla inte efter juli månad. Sen gödsling gör att rosorna går in i vintervila försent och får vinterskador.

Vattning
Nyplanterade rosor behöver regelbunden bevattning de första två säsongerna för att etablera sig. Behovet uppgår till 30 mm regn per vecka, vilket motsvarar 30 liter/m2 en gång i veckan. Använd regnmätare och ta för vana att känna efter med handen i jorden, och vattna om det är torrt. Även kommande säsonger behöver du vattna rejält vid torka. Vattna hellre mycket och sällan, än lite och ofta. Om man småvattnar ofta, kommer bara det översta jordlagret att hållas fuktigt och rötterna stannar kvar i ytan. Välvattnade rosor med djupa rötter klarar av torrperioder, sjukdomar och ohyra mycket bättre. Vattna dagtid direkt på jorden, aldrig på bladen, då minskar du risken för svartfläcksjuka som lätt uppstår om bladverket är fuktigt en längre tid. Använd aldrig vattenspridare till rosorna.

Beskärning
Olika typer av rosor kräver olika beskärning. Vi rekommenderar att man skaffar sig en bok och läser på. Mycket förenklat kan man dock säga så här angående rosbeskärning.Vårbeskärningen brukar göras när björken börjar slå ut, när den får ”musöron”.

Rabattrosor
(klasblommiga och storblommiga rabattrosor)
Spara 5–7 av de kraftigaste grenarna. Beskär dem så att 10–15 cm blir kvar. Klipp ovanför en utåtriktad knopp. Under sommaren putsar man bort utblommade blommor för att stimulera fortsatt blomning. Tätt förgrenade och marktäckande sorter kan putsas med häcksax ner till 30 cm ovan mark.

Buskrosor
Gallra vid behov ut några av de äldsta grenarna långt ner på busken för att släppa fram yngre och blomvilligare grenar. Ta bort sjuka, skadade eller skavande grenar. Korta in årsskotten med en tredjedel och ansa till formen på busken. Klipper man ner dessa rosor till marken, blommar de inte förrän nästa år. Putsa bort utblommade rosor för att stimulera nästa blomflor på återblommande buskrosor.

Klätterrosor
Står klätterrosen mot en varm södervägg, börjar den grönska långt innan björken har fått ”musöron.” Klipp därför rosor intill varma husväggar, när knopparna har börjat svälla. Låter man en klätterros växa helt utan beskärning, kommer den till slut bara att blomma i toppen och vara kal nertill. Behåll därför så mycket grenverk som möjligt, men ta bort någon eller några av de äldsta grenarna nere vid marken. Klätterrosor är ett slags buskrosor med långa skott. Klipper man ner alla grenar på en engångsblommande sort ända ner till marken, blommar de inte förrän påföljande år.

Vresroshäckar
Dessa kan beskäras mycket hårt varje år om man vill. Klipp bort alla grenar ända ner vid marken eller gallra ur vart 3–5 år. Glöm inte att ta bort eventuella skott från grundstammen, så kallade vildskott.

Sjukdomar
De svampsporer som sprider svartfl äckssjuka, rosrost och mjöldagg, överlever tyvärr de hårdaste vintrar i jorden och på grenverket. Ta hand om din jord för att få friska rosor. Använd mycket organiskt material som exempelvis trädgårdskompost. Plocka bort angripna blad och klipp bort rostangripna grenar. Lägg på ett tunt lager jord/kompost på våren så att eventuella svampsporerna täcks över. Vattna aldrig rosor med vattenspridare. Om bladverket är fuktigt mer än fem timmar kan svartfläcksjukans sporer gro in i bladet. Vi rekommenderar användning av Binab mot svampangrepp, både i förebyggande och behandlande syfte. Binab består av Trichodermasvampar, som finns naturligt i jorden. Det är en biologisk bekämpning som framför allt har effekt mot svampar som framkallar svartfläckssjuka och rosrost.

Ohyra
Bekämpa löss och larver på ett tidigt stadium. Löss kan oftast spolas bort med vattenslangen och larver kan lätt handplockas bort. Klipp noggrant bort alla hoprullade blad. Du kan även spreja med såpavatten. Blanda 1 liter vatten med 2 msk såpa och några droppar rödsprit. Rabattrosor vill ha uppmärksamhet och bli ompysslade.

Vinterskydd
När det varit ett par dagar med frost, är det dags att förbereda rabattrosorna för vintern. Kupa upp den befintliga jorden eller täck med barkmylla för att skydda de nedre delarna av grenverket. På stamrosor binder du försiktigt ihop kronan och knyter säckväv runt om. Se till att väven täcker ympstället. Fyll ”påsen” med torra löv i kronan och knyt ihop. Rosor väcks lätt ur vintervilan av den varma vårsolen och vill ha vatten, vilket de inte kan få om marken är frusen. Risken är stor att det uppstår torkskador. Detta gäller särskilt känsliga busk- och klängrosor. Skydda därför rosorna mot vårsolen, tills du ska beskära dem i början av maj.

Kontakta oss

Kontakta oss