Loading...
Trädgårdskalendern2019-04-03T05:29:02+00:00

APRIL

April är en lurig månad i dubbel bemärkelse. Och inte minst väderleken kan lura oss i trädgården. Stora temperaaturväxlingar tillhör de största farorna. Så ha inte för bråttom. Här har våra medarbetare samlat ihop en handfull råd för april.

• Se upp med vårsolen
Vårsolen är skön – men kan vara förrädisk för vintergröna växter. Se upp med till exempel buxbom, lagerhägg, nyplanterad tuja och unga växter. Med tjäle i jorden kan växterna inte ta upp vatten. Och med stark vårsol finns stor risk att växterna börjar växa och därför torkar ihjäl. Skydda med säckväv eller fiberduk till tjälen går ur marken. Ta sedan bort täcket och vattna torr mark.

• Rensa ogräset
Var på hugget i år – ogräset är det! Var ute tidigt och rensa. Luckra jorden så gror inte heller frögräset. Investera gärna i ett maskrosjärn och kampen mot maskrosor, kirskål och tistlar blir enklare när du får upp roten.

• Ge näring till krukväxterna
Flera soltimmar får liv i krukväxterna. Ge dem en full dos näring – en gång i veckan – så växer de och håller sig friska.

• Fyll vårkrukor
Dags att ta fram frosttåliga växter. Penséer, tusenskönor, förgätmigej, påsk- och pingstliljor eller andra lökväxter. Vi tipsar i sammanhanget gärna om Gyllenlack, en fin vårväxt som tål en hel del frost och dessutom doftar gott.

• Så utomhus
När temperaturen i jorden överstiger 5–6 grader går det faktiskt att så utomhus. Bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa spenat och ärter till exempel. Optimal groningstemperatur är visserligen 15–20 grader så täck med fiberväv för snabbare temperaturökning. Avvakta om jorden är klibbig.

• Så vissa grönsaker
Broccoli, fänkål, gurka, melon och pumpa kan sås inomhus för senare utplantering. Använd små krukor. Bönor, squash och sallat direktsås i maj. Via förodlingen kan små plantor växa till sig och är bättre skyddade mot till exempel väderomslag och sniglar.

• Förbered trädgårdslandet
När jorden reder sig är det dags att förbereda landen, brukar det heta. Testa med några spadtag – om jorden inte klibbar fast är det dags. Gödsla för att förbättra jorden. Lerjord blandar du ut med kompost och barkmull. I sandjord används kompost och kogödsel.

• Städa & jordförbättra rabatten
När första skotten på perennerna syns i rabatten är det dags att städa. Klipp försiktigt bort kvistar och ris, men se upp så du inte skadar nya knoppar. Lägg ett lager 2–3 cm kompost – barkmull, kogödsel på säck eller rabattdress beroende på typ av jord.

Perennerna växer genom lagret och efter ett år märker du skillnaden på jorden. Fortsätt och jorden som blir mjäll och lättrensad. Bra struktur på jorden ger bättre klimat för växternas rötter med jämnare temperatur och underlättar att ta upp vatten. Låt gärna klipp av gamla perenner ligga kvar som extra och gratis jordförbättring.

• Gödsla häckar, buskar & gräsmatta
Gödsla prydnadsbuskar, unga träd, häckar och bärbuskar med långsamverkande gödsel – kogödsel, stallgödsel, kompost eller ekologiskt gödsel. Mylla ner det ytligt i jorden så sköter naturen resten själv. Gödsla gräsmattan när den börjat växa (vid 710 plusgrader). Kom ihåg att mossan växer redan kring 3 grader och är därför det du kanske ser först i början av säsongen.

• Klipp häckar och prydnadsbuskar
Så här års är det enkelt att se vilka grenar som har dött på häckar och prydnadsbuskar i vinter. Klipp bort dem ända nere vid marken så blir busken snyggare och får mer plats och ljus.

• Beskär rosor
När björken får musöron är det dags – om det inte redan är gjort. Rabattrosor klipps mellan 15–30 cm över marken. Busk- och klätterrosor gallras och klipps i snygg form. Använd vass sekatör.

• Förbered ställningar
Bind upp, ordna stöttor och ställningar där du vill att växterna ska klättra. Är enklare och blir ofta snyggare om det görs i tidigt vårbruk.

• Jaga mördarsniglar
Trots kall vinter har mördarsniglarna överlevt. Men skam den som ger sig. Betänk att för varje snigel du nu får tag i undslipper du 400 ägg som de kan lägga under en säsong. En metod av snigelmedel är pellets som snigeln äter och dör. Snigelmedel som säljs i Sverige har ingen annan inverkan på djur eller miljö.

• Städa rejält
Rengör och tvätta krukor och redskap ordentligt – om du inte gjorde det i höstas – så undviker du vissa växtsjukdomar. Ta en titt på gräsklippare, häcksax, sekatör, skottkärra och andra centrala redskap som kan behöva omvårdnad.

• Ta fram dahliaknölar – så sommarblommor
Dags att ta fram sparade dahliaknölar eller kanske köpa nya. I en inomhuskruka får du en tidigare blomning men vänta med att ställa ut. De tål inte minusgrader och frost. Förså andra sommarblommor.

• Lufta komposten
Lufta, gräv och rör om i den ihopsjunkna komposten. Lägg färdig kompost på odlingarna.

• Förgro sättpotatis
Lägg dina sättpotatisar på en ljus och sval plats för att förgro så kan du få egenodlad potatis till midsommar.

• Plantera jordgubbar
Sätt plantorna i mullrik och väldränerad jord med omkring 30 cm mellanrum. Jordgubbarna vill ha mycket sol men är annars enkla att sköta. Om du väljer sorter som mognar vid olika tidpunkter blir skörden längre.

• Håll koll på rabarber
Rabarberknopparna sväller och vill du ha riktigt mjäll rabarber – glasrabarber – ställ en mörk hink över knopparna. På så sätt bildas mindre oxalsyra och rabarbern blir mild. Skörda och låt den växa utan hink.

• Plocka nässlor
Med gynnsam väderlek kommer nässlor och kirskål tidigt. Plocka späda blad och gör en god paj, soppa eller pesto.

• Elda försiktigt
Dags att bränna rishögen. Men vet du säkert vad som finns i den? Se upp så inte igelkotten till exempel har övervintrat där.

Penséer är en av de första blommorna som sätter färg på vårkrukan.
Rensa på trädgårdstomten är självklart i april. Passa på att elda lite vårskräp, men kolla vad som finns i rishögen.
Se upp med vårsolen. Förrädisk för många vintergröna växter – inte minst om tjälen fortfarande är kvar i jorden.
Dags att förså.
Införskaffa sättpotatis så kan det bli egenodlad redan till midsommar.
Rensa ogräs och jordförbättra i rabatten. Tråkigt men nyttigt.

MARS

Ljuset är tillbaka, dagarna blir längre och våren smyger sig på från söder. Mars ­­- månaden som vädermässigt delar (trädgårds)landet – är spännande med vårdagjämning (20:e) och flera trädgårdsmässor bland mycket annat. Åtminstone vi som bor söderut kan börja påta i rabatten. Trädgårdskalendern har krattat ihop goda råd för mars månad.

Dags för försådd
Många fröer går att så, men läs förutsättningarna på fröpåsen noga. Följ råden för att slippa långa gängliga plantor som bryts av. De flesta frön sås 0,5–1 cm under jord. De som är ljusgroende ska inte täckas alls. Placera frösådden i ett hobbyväxthus eller dra en plastpåse över den och stötta med blompinnar. När de första bladen syns tar du bort locket eller plasten så fukten inte bildar gråmögel.

Täck känsliga växter
Solen känns varm – men se upp. Solen utgör så här års den största faran för växterna. Kombination av värmande sol och kalla nätter kan vara förrädisk. De flesta växterna överlever stora temperaturväxlingar. Men nyplanterad tuja, buxbom och lagerhägg till exempel kan drabbas av frystorka. Skydda känsliga växter ­- täck med säckväv eller dubbla lager fiberduk.

Njut av första vårlökarna – fotografera?
Vintergäck och snödroppar spirar. Mycket snö? Hjälp blommorna försiktigt på vägen. Snart kommer krokus, våriris, balkansippor, vårstjärnor och scilla liksom de första tulpanerna. Funderar du på att sätta nya lökar i höst? Fotografera rabatten, så kommer du ihåg vad den innehöll. Eventuella vårlökar i kruka som drivits inomhus kan grävas ner när tjälen gått ur jorden.

Städa rabatter, men varsamt
Var inte för snabb med att röja rabatten utan låt gärna växtmaterial ligga kvar. Ris och löv skyddar perenner både mot kalla nätter och stark vårsol. Först när perennerna är på väg upp är det dags att klippa bort det vissna. Var försiktig så du inte skadar spirande knoppar i jordytan.

Förbered gräsmattan
Kan vara tid att räfsa bort fjolårets löv, kvistar och skräp samt eventuellt snömögel. Om skottkärran, med lite last i, inte längre lämnar spår i gräsmattan är det dags. Kom ihåg att den består av tusentals individuella strån som i sin tur består av två delar – en ovan jord och en under. Ett vanligt fel är att klippa gräset alldeles för kort (aldrig kortare 4-5 cm) vilket leder till klent rotsystem och svaga gräsmatteindivider. Då mossan kan ta över. Låt gräset växa lite extra, men det börjar inte växa förrän vid 6 plusgrader eller mer.

Ska du gödsla – använd hönsgödsel när det regnar. Det tar närmare 3 veckor innan det syns på gräsmattan så ha tålamod. Vattna om det behövs. Har gräsmattan kala fläckar rugga upp jorden och så nytt gräs när det blivit varmare. Använd inte kemiska medel. Låt klippt gräs ligga kvar så frigörs näringsämnena. Robotgräsklippare som klipper lite i taget är bra.

Ta in grenar och låt dem blomma
Driv fruktträdsgrenar i blom inomhus. Enklast är körsbär och äpple. Forsythia, pil och hästkastanj brukar också gå bra och varför inte en syrén? Ett vasst snitt i grenen och ställ den i en hink varmt vatten. Duscha ofta till de slår ut, ge dem ett nytt snitt och placera i en vas.

Beskär äpple- och päronträd
Beskar du inte äpple- och päronträd under JAS-perioden är det dags för årlig beskärning. Unga äppelträd mår bra av årlig beskärning, medan gamla träd och prydnadsträd inte behöver beskäras så hårt. Alltför hård beskärning kan leda till onödigt många vattenskott. Päronträd beskärs också, men mer sparsamt.

Föryngringsbeskär buskar
Prydnads- och bärbuskar kan föryngringsbeskäras liksom en del häckar. Görs bäst i mars-april, innan saven stiger. Många växter mår bra av att glesas ut för att ge kraft och utrymme åt nya skott. Hit hör röd- och svartvinbärsbuske, korallkornell, snöbär, schersmin och buskrosor. Ta bort hallon- och björnbärsskott som gav bär förra sommaren, om det inte redan är gjort.

Vissa växter kan du med fördel skära ner totalt med några års mellanrum för att få ny kraft och spänst. Till exempel, rosenspirea, ölandstok, berberis, snöbär och vresrosor.

Håll ett öga på vårpigga mördarsniglar
De finns redan där i slutet av mars. Ju tidigare du håller efter mördarsniglarna desto färre blir de.

Ställ ut en prydlig vårkruka
En kruka vid grind eller entré är alltid trevligt. Flera frosttåliga växter kan planteras i vårkrukan; penséer är mest populärt, men komplettera med förgätmigej, tusensköna, narcisser och prydnadsgräs eller en kryddväxt som timjan och rosmarin.

Håll efter rotogräs
Om mars blir varm kan det mot slutet av månaden vara bra att hålla koll på rotogräs (flerårigt ogräs) i rabatterna. Ju snabbare du börjar rensa, desto enklare är det när ogräsen är späda och jorden fuktig och porös.

Ta hand om krukväxterna
Krukväxterna på fönsterbrädan ser ofta trötta ut så här års. Plantera om dem i större kruka om det är för trångt och ge dem lite gödning. En halv dos är lagom att börja med. Ställ de sedan så ljust som möjligt.

Väck pelargonen och ta sticklingar
Har du gamla pelargoner som övervintrat – klipp ner och ta sticklingar. Klipp av en 8–10 cm lång stjälk, snitta den med en vass kniv och sätt ner sticklingen i en kruka med jord. Sätt en plastpåse som ”miniväxthus”. Många andra krukväxter kan också förökas genom sticklingar.

Städa växthus, drivbänk eller inglasad balkong
Städa platser där du kan ha tidiga sådder. I växthus och drivbänkar eller den inglasade balkongen. De tidigaste sådderna kan göras redan i mitten av månaden om du har en ”frostvakt” i växthuset. Isolera med bubbelplast vid behov. En tunna vatten kan också fungera som värmesamlare, liksom golv av stenmaterial.

Städa fågelholkarna
Städa ut gamla fågelholkar. I mars kommer flera arter tillbaks för att bilda familj.

Förgro potatis
Dags att förgro sättpotatisar. Lägg dem på ett lager jord i en låda och ställ dem ljust och svalt. I källarfönstret till exempel.

De första vårlökarna är äntligen här.
Skydda en nyplanterad vintergrön häck (här är det idegran) mot vårsolen. Juteväv är allra bäst att använda.
Förodling av potatis ger ett försprång och du kan få färskpotatis redan till midsommar. Placera sättpotatisen i  jord i en mjölkförpackning och ställ i fönstret.

FEBRUARI

Februari och snön ligger djup i delar av landet. Trädgården befinner sig i vintervila men i väntan på våren och ljuset är vi många som gärna vill börja påta. Vad ska man göra – och inte göra? Här är några februaritips.

Planera för sådd.
Botanisera i frökataloger. Börja planera för sådd när det ljusnar – omkring vecka 6. Införskaffa såjord, krukor och fröer. Gör rent dina gamla krukor. Förodla vissa grönsaker och växter; chilli, groddar, kronärtskocka, purjolök och selleri. Blommor som kan sås tidigt; begonia (frö),  chokladskära,  fröpelargon, heliotrop, jätteverbena, lejongap och penséer.

Ha inte för bråttom – planera trädgården.
Undvik att fröså vissa växter för tidigt, även om det lockar. Risken är att plantorna blir långa och tunna. Planera i stället trädgården. Ofta enklare att se helheten när trädgården inte har full växtlighet. Vänta med att städa. Rensa ogräs vid barmark, men lämna kvistar och löv. De kan ligga kvar och skydda växterna.

Låt eventuella knoppar vara.
Om knoppar börja sticka upp ur rabatten när vintern mildras. Låt dem vara – naturen sköter sig bäst själv.

Skaka bort tung snö från prydnadsbuskar och häckar.
Ta bort tung och blöt snö så grenar inte knäcks. Se till att det inte ligger stora mängder snö på växthustaket.

Tveksamt att klippa fruktträd och gallra buskar.
Traditionen med beskärning på vintern uppkom när trädgårdsarbetarna inte hade jobb vintertid. Växter mår normalt bäst av att klippas ner på våren med sol och värme – innan savstigning o lövsprickning. När grenar klipps av öppnas sår som kan ta lång tid att läka och växa igen. Buskar kan rensas vart tredje år. Ta bort äldsta grenarna, där barken är tjockast.

Fortsätt mata fåglarna.
Småfåglar har fortfarande svårt att hitta mat. Ge dem frön, äpplen eller bröd. Hjälp dem att bygga fettreserv med talg, jordnötter, kokosfett eller smör (osaltat).

Skydda träd och buskar från rådjur och gnagare.
Tryck till snön kring stammen på späda fruktträd så möss och sorkar inte kan gnaga på stammen under snön. Se till att gnagskydd sitter ordentligt. Skydda rotsystemet på mer känsliga rosor

Var försiktig med gräsmattan.
Gräset är ömtåligt just nu. Undvik att gå för mycket på gräsmattan eller lägga stora snömängder på den. Fukt skadar gräs och ligger snön länge kan snömögel bildas, som kan döda gräset.

Plantera om krukväxter.
Ljuset återvänder. Dags att plantera om vissa krukväxter. Skaka bort gammal torr jord, rengör krukorna, fyll på med ny blomsterjord och byt eventuellt till större kruka om växten vuxit mycket.

Du kan börja förodla vissa grönsaker och växter. Chilli, groddar, kronärtskocka, purjolök och selleri till exempel. Bland blommor kan begonior (frö) fröpelargon, jätteverbena, heliotrop, chokladskära, lejongap och penséer sås tidigt.