Plantera häck

Naturlig jord är bättre än köpt jord. Den befintliga jorden är stabil med ett mikroliv som underlättar för växterna att etablera sig.

Jord och läge
Naturlig jord är bättre än köpt jord. Den befintliga jorden är stabil med ett mikroliv som underlättar för växterna att etablera sig. Köpt jord sjunker ihop inom ett par år eftersom iblandad mull bryts ner. Vid plantering, gräv ett dike, omkring 70 cm brett och 40 cm djupt. Jordförbättra innan jorden läggs tillbaka. Större häckplantor behöver ett bredare och eventuellt djupare dike. Luckra vid behov både botten och sidorna av diket med en grep. Blanda gärna i ett par påsar barkmull eller planteringsjord vilket gör marken lucker och fuktighetshållande. Fyll diket med råge och trampa till jorden ordenligt. Gör gärna i ordning växtplatsen några veckor i förväg. Häcken trivs inte om den sjunker ner i en sänka. Vedartade växter som får stammen täckt av jord överlever inte.

Byt endast i undantagsfall ut befintlig jord mot ny jord. Den köps i större mängd från ett jordföretag (inte som påsjord i 50-literssäckar).

Kompaktering är ett vanligt problem där tunga maskiner har kört. Det är särskilt känsligt i lerjordar. Inga växter kan växa i kompakterad jord, för där finns varken syre eller utrymme för rötterna. Dessutom försämras dräneringen. Gräv en grop och fyll den med en hink vatten. Om vattnet står kvar efter en timme är dräneringen för dålig.

Kompakterad jord ska luckras ner till 50 cm djup och så brett som möjligt. Alternativt kan upphöjda bäddar anläggas.

I moderna bostadsområden kan ”jorden” i gräsmattan bestå av fyllnadsmassor och 10 cm matjord. Här är det svårt att få häckar att trivas om inte jorden förbättras eller byts ut till ny anläggningsjord

Plantering

  • Dränk gärna barrotade häckplantor i vatten några timmar. Dränk hela plantan, inte enbart rötterna. Den suger då upp vatten som den förlorat genom avdunstning efter uppgrävningen i plantskolan. Tänk på att aldrig utsätta rötterna för sol och vind. Öppna ett knippe i taget och beskär rötterna till 15–20 cm. Det är mycket bättre att klippa en lång rot än att krångla ner den i planteringsgropen.
    Krukodlade häckväxter planteras efter att plastkrukan har avlägsnats.
  • Vid plantering av växter med rotklump, låt väv och ståltråd sitta kvar på klumpen. Det är viktigt att rotsystemet inte faller sönder. När plantorna står på plats i jorden, klipper du upp ovandelen och viker ut.
  • Spänn upp en lina för att få en rak rad. Plantorna ska hamna lika djupt som när de växte i plantsko- lan, eller något högre.
  • Trampa till jorden och vattna rikligt, cirka 30 liter/ kvadratmeter.
  • Höga plantor kan behöva stöd på blåsiga växtplatser till de har etablerat sig. Slå ner störar på varannan meter och spänn en lina, en meter ovan mark till stöd för plantorna. Häckplantor med genomgående stam (exempelvis avenbok och bok) har i plantskolan bundits upp vid en bambukäpp. Den ska ersättas med en ny högre och stadigare bambukäpp vid plantering. Plantans toppskott binds sedan löpande upp mot den. Det är praktiskt att fästa bambukäpparna mot en lina enligt ovan. Kontrollera regelbundet uppbindningarna så att strypskador inte uppstår. Gör du det regelbundet, upptäcks också eventuella skadeangrepp tidigt.
  • Om vilt förekommer i området kan unga plantor behöva skydd mot gnagskador. Slå ner störar och dra hönsnät utmed häcken.

Plantera aldrig i ren påsjord
All jord som köps på påse används till att förbättra befintlig jord.

Skötsel

  • Nyplanterade häckar behöver regelbunden bevattning under de första säsongerna för att etablera sig. Behovet uppgår till 30 mm regn per vecka. Det motsvarar 30 liter/kvadratmeter, en gång i veckan. Vattnet måste ner på djupet.
  • Ta för vana att känna efter i jorden och vattna om det är torrt. För snål bevattning leder till att plantorna stannar i växten eller torkar bort och dör. Jorden ska dock inte vara konstant blöt. För rötter är syrebrist lika illa som torka.
  • Om du har jordförbättrat med en grundgödslad planteringsjord behövs ingen extra gödsling den första säsongen. Kommande år gödslas planteringen på våren samt vid midsommar. Gödsla före regn eller vattna efteråt.
  • Lägg exempelvis på 5–10 cm kompost eller kom- posterad stallgödsel. Jordens struktur förbättras samtidigt som du gödslar. Barkmylla eller gräs- klipp är andra tänkbara täckmaterial för att bevara fukt och hämma ogräs. Täckmaterialet ska inte ligga mot stammarna.
  • Håll planteringsytan gräs- och ogräsfri. Konkur- rerande gräs hämmar tillväxten. Plantera i stället låga, marktäckande perenner som fungera bra mot ogräset.
  • De problem som uppstår beror ofta på felaktig plantering eller vattning. För djup plantering, plantering i ren påsjord och för snål vattning är vanliga och allvarliga fel.

Beskärning
Nyplanterade häckar ska etableringsbeskäras. Vid vårplantering beskär du direkt, medan en häck planterad på hösten beskärs påföljande vår. Beskärningen ger en bättre balans i plantan, eftersom odlade buskar ofta har underdimensionerade rotsystem. Bladmassan reduceras, skottutvecklingen försenas och rotsystemet får ett välbehövligt försprång. Beskärningen ser dessutom till att plantorna förgrenar sig rikligt och blir täta.

Grundregeln är att plantorna skärs ner till 10–20 cm ovan mark. Friväxande häckar släpps därefter fritt. Klippta häckar får öka i längd 20–30 cm per säsong, för att bli täta hela vägen upp (uppbyggnadsbeskärning).

Barrväxthäckar och häckar med genomgående stam, till exempel avenbok och bok, klipps inte ner förrän de nått önskad höjd. Klipp in sidorna för att få välförgrenade och täta plantor. Om toppen går av eller klipps av misstag, binder du upp det översta sidoskottet som ny topp.

Beskär häcken så att den blir smalare upptill. Då kommer ljuset åt bättre och häcken blir inte så gles nertill.

Kontakta oss

Kontakta oss